sju upu nouaACTUALIZARE: Acţiunile poliţiştilor vizează şi Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț.

„Fac obiectul unei anchete penale și sunt niște verificări conexe.

Acestea se fac pe studii clinice, la Secția de Psihiatrie, care au fost în desfășurare, la un moment dat”, a precizat dr. Cristinel Sava, purtător de cuvânt al SJU Neamț și medic primar în secția Psihiatrie a Spitalului. (M. TEODOROF)

*****

medicamente 01ŞTIRE INIŢIALĂ: Poliţia Română derulează, marţi, 31 mai, o acţiune de preluare de înscrisuri şi probe de la unităţi sanitare din Neamţ şi alte 15 judeţe, plus municipiul Bucureşti. Mai multe cadre medicale sunt vizate de acuze de corupție. Poliţiştii ridică înscrisuri și probe de la 31 de unități sanitare, dar derulează şi percheziţii în 4 judeţe, se precizează într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Acţiunile se derulează sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR şi a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Perchezițiile sunt efectuate la mai multe unităţi sanitare din Bucureşti şi din judeţele Arad, Cluj, Constanţa şi Dolj, unde îşi desfăşoară activitatea cei în cauză, precum şi la sediile şi punctele de lucru a 5 societăţi comerciale cu profil medical, care reprezintă interesele sponsorilor. De asemenea, sunt ridicate înscrisuri şi probe de la 31 de unităţi sanitare aflate pe raza judeţelor Argeş, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea”, potrivit comunicatului citat.

„Din cercetări a reieșit că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar ar fi derulat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei (medicamente folosite în special pentru tratarea unor boli mentale). Medicii incluşi în derularea de studii clinice ar fi falsificat întreaga documentaţie de evaluare a pacienţilor – subiecţi, fie prin falsificarea consimţământului de participare la studiu acordat de către pacient sau de către aparţinătorii acestuia, fie prin consemnarea în fişele de evaluare sau foile de observaţii a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia. Medicii ar fi inclus în studiu persoane care nu sufereau de afecţiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau nu ar fi administrat medicamentul pacientului, în realitate. Ulterior, medicii ar fi prezentat către sponsorul care a comandat studiul, respectiv societăţile percheziţionate, documentele necesare avizării şi aprobării punerii pe piaţă a respectivelor medicamente ce au făcut obiectul studiului clinic”, se menţionează în comunicatul Poliţiei Române.

Verificările financiar-fiscale sunt asigurate de către specialişti din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentIntervenţie a pompierilor la Izvorul Muntelui! Un copac fumegând punea în pericol pădurea!
Articolul următorCăuta ciuperci în pădurea Nemţişor şi a găsit… cartuşe!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.