ACTUALIZARE: Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț a publicat pe site decizia definitivă a instanței în ce-l privește pe neurochirurgul Victor Dimov, spre înștiințarea furnizorilor de servicii medicale, dar nu numai. Printr-o adresă, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis la Neamț, ca și la toate celelalte case din teritoriu, să publice faptul că “dr. Victor Dimov și-a pierdut dreptul de liberă practică, a ieșit din contract, chiar dacă nu era în contract cu noi, că nu mai are acces în sistemul public sanitar din România, dar nici în cel privat”, a declarat Gabriela Zamfir, director Direcția Relații Contractuale din cadrul CAS Neamț. (C.I.)

**************

ŞTIRE INIŢIALĂ: Neurochirurgul Victor Dimov a fost exclus din sistemul public sanitar din România, în urma deciziei definitive a Curții de Apel Iași, care l-a condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru luare de mită. Magistrații au decis, ca măsură suplimentară, ca neurochirurgul “să nu exercite funcția de medic primar neurochirurg în sistemul public sanitar din România”, potrivit sentinței. Medicul primar neurochirurg Victor Dimov va împlini, curând, 73 de ani. El lucra cu contract de colaborare la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași. Fapta pentru care a fost condamnat s-a petrecut în vara anului 2016, iar anchetatorii au organizat un flagrant după ce ruda unui pacient operat de medicul neurochirurg a depus plângere prin care a reclamat faptul că dr. Dimov i-a cerut bani. Rechizitoriul menționează că “în data de 20.07.2016, în condiţii de flagrant, a primit suma de 1.200 de lei, dând de înţeles că deja a dat 200 de lei anestezistului pentru faptul că participase la intervenţia chirurgicală”.

Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași

Prin sentința Curții de Apel Iași, magistrații îl obligă pe medic ca pe timpul celor 3 ani de supraveghere judiciară să frecventeze un program de reintegrare socială cu scopul de a-l face să conștientizeze gravitatea și consecințele faptelor pentru care a fost condamnat:

Curtea de Apel Iaşi

“Înlătură soluția de achitare a inculpatului Dimov Victor pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal. În temeiul dispozitiilor art. 386 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică dată faptelor reținute în sarcina inculpatului Dimov Victor prin rechizitoriul emis la 12.09.2016 în dosarul penal nr. 542/P/2016 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iasi, din infractiunile de luare de mită și trafic de influentă prev. de art. 289 alin. 1 si 291 alin. 1 Cod penal , cu aplic. art. art. 38 alin. 1 Cod penal în infracțiunea de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal. Menține dispoziția de condamnare a inculpatului Dimov Victor pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal, pedepsele principale, complementare și accesorii aplicate prin sentința penală apelată, precum și modalitatea de executare stabilită de instanța de fond. În baza art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal impune inculpatului ca pe durata termenului de supraveghere să execute următoarea obligație: să frecventeze un program de reintegrare socială având ca scop conștientizarea gravității și consecințelor infracțiunilor derulat de către Serviciul de Probațiune Iași sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate care nu contravin prezentei decizii. În temeiul dispozițiilor art. 421 aliniatul 1 punctul 1 litera b Cod procedură penală respinge ca nefondat apelul declarat de apelantul – inculpat Dimov Victor împotriva sentinței penale nr. 590/20.04.2017 a Tribunalului Iași , pronuntată în dosarul penal nr. 5434/99/2016”, se menţionează în sentința din 20 decembrie 2017.

Potrivit legislației în vigoare, medicii în vârstă de peste 65 de ani pot rămâne în activitate în sistemul public sanitar și în cel privat, doar în anumite condiții. Pentru a putea profesa în sistemul sanitar privat, medicii în vârstă de peste 70 de ani au nevoie de avizul Colegiului Medicilor. (C.I.)