0:00

Un elev în clasa a IX-a de la Seminarul Teologic Ortodox ”Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a murit noaptea trecută, după ce ar fi trecut pe la Spitalul Orășenesc din Bicaz și, pe bază de transfer, pe la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, ba chiar și pe la unul din Iași. Ce este mai grav în acest caz este suspiciunea de tuberculoză, afecțiune de care băiatul se pare că suferea de ceva timp.

Din primele informații, atâtea cât au reușit să transpară în mod public, luni, 19 februarie, Marius Gheorghiu a mers la școală, dar i s-a făcut rău și avea febră mare. Seara, băiatul a ajuns la Spitalul Orășenesc din Bicaz, unde, potrivit dr. Pușa Crețu, directorul medical, prezenta ”acuze respiratorii, a stat în Centrul de Primire a Urgențelor preț de 20 de minute, i s-au făcut analize și a fost transferat la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, am înțeles că ar fi fost transferat la Iași azi-dimineață, dar nu am acordul părinților copilului pentru a vă da informații”.

În această dimineață, 20 februarie, niciun oficial al Spitalului Județean nu știa de moartea elevului, după cum ne-a declarat dr. Daniela Burghelea, directorul medical: ”Chiar am fost de gardă, nu mi s-a prezentat nimic referitor la un astfel de caz, nici la Medicina Legală nu au fost anunțați”.

În schimb, la Inspectoratul Școlar, se știa. Prof. Elena Laiu, generalul adjunct, a declarat că ”Am fost informată în această dimineață. Nu știu de ce a murit, dacă e tuberculoză, dar se va stabili la necropsie”.

Prezența și importanța tuberculozei în acest caz nu au fost confirmate de Direcția de Sănătate Publică Neamț, care a precizat că ”Probabil a fost un caz grav, dar nu este nicio suspiciune de TBC, nu au mai fost cazuri în ultimii patru ani”, potrivit dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt.

În jurul orei 12, dr. Daniela Burghelea ne-a declarat că băiatul a fost adus aseară la secția Unitatea de Primire a Urgențelor ”cu stare gravă, i s-au făcut investigații, s-a relevat aspect radiologic cu insuficiență respiratorie severă în observație cu septicemie, iar ulterior a fost transferat la Iași”.

O prezentare succintă a cazului, din punct de vedere medical, a făcut dr. Mirela Grădinaru, în urmă cu puțin timp, după ce s-au adunat mai multe informații. Potrivit acesteia, băiatul ”A fost adus la UPU Piatra Neamț la ora 17,40, internat imediat și, în zece minute, i-au fost făcute analize, care au arătat valori extrem de mici de leucocite și trombocite. Analizele au fost repetate imediat pentru confirmarea valorilor. În jurul orei 19, s-a luat legătura cu Spitalul „Sfânta Maria” din Iași, a fost acceptat transferul și la ora 22 pacientul a fost transferat cu ambulanța la Iași, diagnosticul de transfer este insuficiență respiratorie, cu bronho-pneumonie, leucopenie. Ulterior, în jurul orei 5, băiatul a decedat, la Iași”.

Mai multe detalii aici. (C.I.)

Actualizare știre: Filmul transferurilor dintre spitale

De la Serviciul de Ambulanță Neamț s-a precizat că solicitarea prin 112 s-a făcut luni, 19 februarie, la ora 13,56, de la Farcașa. La ora 13,59 a plecat un echipaj EPA de la Poiana Teiului la Farcașa, de unde băiatul a fost preluat de acasă și adus la ora 16,20 la CPU al Spitalului Orășenesc Bicaz. De aici, dr. Letiția Damoc, care era de gardă, a solicitat transferul pacientului la UPU Piatra-Neamț, ambulanța a preluat pacientul cu bronhopneumonie și l-a adus la Piatra-Neamț.

Dela UPU solicitarea de transfer la Iași s-a făcut la ora 19,34, s-a cerut echipaj cu medic, dar echipajul era plecat la Iași. Pacientul a fost preluat de la UPU Piatra-Neamț la ora 22,08, era în stare generală alterată, cu bronho-pneumonie, cu saturație mică. La ora 00,03 a fost predat la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași, în viață.

FOTO: Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Veniamin Costachi”.

Articolul precedentIntervenție de 3 ore a pompierilor pentru a stinge o casă
Articolul următorDirigintele seminaristului mort: ”Nu înţeleg cum să ai pneumonie la vârsta de 15 ani”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.