costica macaleti1„Baronii”, conducătorii locali sau regionali ai marilor partide din România, au devenit cunoscuți în ultimii ani la nivel național fie din cauza problemelor cu legea, fie prin implicarea politică mai intensă sau prin propuneri care au stârnit interesul opiniei publice. Un nume mai puțin cunoscut în afara județului Botoșani este cel al lui Costică Macaleți, actualmente președinte al Consiliului Județean Botoșani. Este un politican cu o lungă istorie în PSD. A fost pentru prima oară ales parlamentar pe listele PDSR în anul 2000 dar doar un an mai târziu a renunțat la această funcție când a fost numit prefect al județului Botoșani. A fost parlamentar, ales pe listele PSD, din 2004 și până în 2012. În noiembrie 2012 a fost numit din nou prefect de Botoșani. Din 2016 îndeplinește funcția de Președinte al Consiliului Județean Botoșani (sursă aici).

Costică Macaleți a stârnit interesul opiniei publice prin unele declarații interesante pe care le-a făcut de-a lungul timpului. De exemplu, în 2017, pentru a obține mai mulți bani pentru investiții de la Ministrul Dezvoltării Regionale de la acea vreme, Sevil Shhaideh, președintele CJ Vaslui l-a trimis pe Dumitru Chelaru în audiență „pentru că mi s-a părut că e cel mai frumos din județ, cu un buchet de flori”. Probabil că alături de buchet erau și niște proiecte de investiții serioase. (sursă aici). În 2012, când ocupa funcția de prefect de Botoșani, ministrul de Interne de la acea vreme, Mircea Dușa i-a cerut demisia după problemele cu deszăpezirea, 27 de sate rămânând izolate din cauza ninsorilor și a viscolului. A fost demis din funcția de prefect în 2016 în timpul guvernului Cioloș (sursă aici).

La începutul anului 2019, Costică Macaleți a avut probleme chiar în interiorul organizației locale a PSD. Prefectul de Botoșani Dan Șlincu și Cezar Nicuță, directorul adjunct al Urban Serv au avut un conflict deschis care s-a ales cu plângeri penale de ambele părți. Prefectul l-a acuzat pe Nicuță de ultraj în timp Dan Șlincu s-a ales cu o plângere pentru agresiune, toate acestea începute de la un post de inspector în Corpul de Control pe care Cezar Nicuță l-ar fi vrut, acuzându-l pe prefect pentru eșecul său. Soția lui Cezar Nicuță a fost șefa de cabinet a lui Costică Macaleți în perioada când a fost prefect al județului. Reacția șefului CJ Botoșani: „Nu dau explicații pentru alții” (sursă aici). Dar relația apropiată cu familia Nicuță i-a fost reproșată președintelui CJ chiar de către membri ai PSD, presa locală anunțând chiar că Macaleți ar fi fost pregătit să își dea demisia de la CJ, fiind vehiculat și un posibil înlocuitor în persoana lui Dorin Birta. Lucrurile s-ar fi schimbat după o vizită la București când unul din liderii naționali i-a fi cerut să nu renunțe la funcție. În ciuda faptului că a rămas cu fotoliul confortabil, Costică Macaleți se pare că are în continuare probleme cu influența sa la nivel local (sursă aici).

Costică Macaleți, potrivit unei părți a presei, nu avea o relație apropiată cu Liviu Dragnea, când acesta era la conducerea PSD. El ar fi dorit să lupte pentru șefia PSD Botoșani împotriva Doinei Feodorovici, dar nu s-a bucurat de susținere de la centru, deși o parte din parlamentarii de Botoșani ar fi fost de partea sa (sursă aici). La alegerile interne din aprilie 2019, a obținut o funcție de vicepreședinte dar, conform unei publicații locale „a fost umilit…fiind lăsat în picioare, undeva în spatele primarilor și nefiind pe lista celor care au luat cuvântul pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor (sursă aici).

Pentru o persoană cu o carieră politică la nivel înalt de aproape 20 de ani, Costică Macaleți nu a avut probleme importante cu legea, din ceea ce am putut să identificăm până în prezent. Un singur dosar l-ar fi vizat și pe el, Dosarul penal nr. 438/P/2005, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dosar care, conform informațiilor pe care le-am putut găsi, a rămas nesoluționat. El era acuzat că în 2004, când ocupa funcția de prefect, împreună cu secretarul general al Prefecturii (Gheorghe Munteanu) și fostul director general al Oficiului de Cadastru și Geodezie a județului Botoșani (Cornelia Pocreață) au semnat un titlu de proprietate pentru o cetățeancă din Răchiți, P.M. decedată la data emiterii titlului, pentru un teren de 40 de ha în localitatea Zăicești, unde ea nu ar fi avut niciodată titlu de proprietate. O parte a terenul dat prin acest act (25 de ha de pășune) fusese anterior câștigat la licitație de S. B. dar care a fost apoi informată că nu poate obține concesionarea suprafeței pentru că aceasta a fost înstrăinată. Terenul primit de P.M. este moștenit de către A.M.care, în ziua în care primește certificatul de moștenitor mandatează un alt membru al familiei să vândă terenul către I. T., considerat un apropiat al prefectului.  (sursă aici). O afacere foarte complicată care, din câte se pare, nu a fost rezolvată.

În ciuda unor probleme de sănătate din 2019, Costică Macaleți s-a arătat interesat de obținerea unui nou mandat la șefia CJ Botoșani în 2020 (sursă aici).

În Botoșani, PSD a reușit să câștige europarlamentarele din 2019 cu 33,04%, cu o diferență de aproximativ 5,000 de voturi față de PNL, în ciuda rezultatului slab la nivel național, ceea ce arată că în acest județ organizația de partid este în continuare puternică. (sursă aici). După aceste alegeri, Costică Macaleți declara: „La Botoșani, rezultatele sunt excepționale, PSD a câștigat alegerile, nu la scorul la care ne-am fi așteptat. Probabl dacă prezența la vor era mai bună și mobilizarea noastră mai bună, probabil diferența era mai mare” (sursă aici).

Înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului 2019, Costică Macaleți se declara foarte optimist asupra în ceea ce privește șansele candidatului PSD, Viorica Dăncilă, cel puțin în Botoșani: „Alegerile le va câștiga la o diferență mare PSD la Botoșani. Nu aș putea să dau un procent la județ, dar diferența va fi vizibilă. La nivel de țară, scorul va fi strâns. Candidatul PSD va trece în turul doi al alegerilor cu un procent foarte bun”. (amănunte aici). O parte din previziunile președintelui CJ Botoșani s-au împlinit: Viorica Dăncilă a câștigat la Botoșani în primul tur al prezidențialelor cu 34,16% din voturi, dar diferența a fost de doar 3,08% față de președintele Klaus Iohannis. De asemenea, deși candidatul PSD a trecut în turul 2, procentul obținut la nivel național de puțin sub 24% a fost dezamăgitor. Mai mult decât atât, în turul al doilea, Viorica Dăncilă s-a văzut învinsă de Klaus Iohannis chiar și în județul Botoșani, e adevărat la o diferență de doar 690 de voturi. În condițiile în care alegerile din 2019 s-au dovedit catastrofale la nivel național pentru PSD, la Botoșani rezultatele arată totuși o filială puternică a partidului.

Județul Botoșani a fost puternic lovit de coronavirus. Primul caz confirmat în Botoșani a fost în data de 17 martie, un bărbat de 46 de ani întors din Italia. (sursă aici). De atunci și până la data redactării acestui material, 7 august, în Botoșani sunt 1047 de cazuri confirmate, ocupând locul 6 pe țară. 770 de pacienți au fost declarați vindecați și 77 au decedat. În data de 7 mai, Costică Macaleți anunța că intra în izolare ca domiciu după ce a fost în contact cu șeful ISU Botoșani, colonelul Cristian Amarandei, care a fost confirmat cu COVID-19. La mai puțin de două săptămâni, președintele CJ Botoșani ieșea din izolare, anunțând că a făcut un test la un cabinet particular care a ieșit negativ: „Sunt bine! Nu am prezentat niciun simptom, așa că nu a fost nevoie să mă mai testeze cei de la DSP… Totul e în regulă, oamenii și-au făcut treaba în lipsa mea”. (sursă aici).

Costică Macaleți are o vastă experiență politică care i-a permis să rămână în poziții importante chiar și în momente în care nu era bine văzut la centru. În acest moment însă este dificil de previzionat ce se va întâmpla la Botoșani. Problema coronavirusului rămâne și afectează puternic județul, există o mare instabilitate politică. Deși PSD s-a dovedit puternic în Botoșani, chiar și în momente în care la nivel național arăta slăbiciune, nu există nicio garanție pentru viitor.

V. Bălănescu

Articolul precedentAccident cu 3 autoturisme la Dulcești
Articolul următorL3/L4 Meciurile de baraj au loc pe 1, 5 şi 9 august, pe terenuri neutre
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.