O intervenție de salvare montană, anunțată târziu, în seara de 8 iunie, la ora 23,20 s-a încheiat după ora 1 noaptea,  Și asta pentru că protagoniștii, doi băieți și două fete, veniți la Durău cu o mașină de Ungaria, au crezut că se pot descurca singuri și n-au sunat la 112 când una din fete a căzut și a suferit un traumatism de picior.

Tinerii au plecat de la Dochia spre Cascada Duruitoare, la ora 16,30, i-a prins ploaia, fata a alunecat, s-a lovit și a fost sprijinită să meargă în continuare, până ce a căzut din nou și și-a rupt și ligamentele.

Proasta gestionare a unui incident care putea fi rezolvat pe lumină a degenerat într-o operațiune de salvare de noapte cu toate problemele și riscurile caracteristice ei”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț. ”Tinerii, din care doar unul vorbea puțin românește, au fost surprinși de ploaie într-o zonă dificilă între Polița Ariniș și cascadă, unde victima a suferit probabil inițial doar o entorsă. Fără să cunoască traseul, au crezut că fiind un grup mai numeros, pot ajuta victima să coboare fără intervenția echipei salvamont. Au făcut cinci ore până la cascadă și încă o oră până la Jgheabul lui Trifan unde afecțiunea s-a agravat cu ruperea unor ligamente”.

Dacă tinerii ar fi sunat de la început să anunțe accidentul, tânăra ar fi fost transportată, în siguranță, cu targa, și nu s-ar mai fi chinuit ore în șir să coboare, în condițiile în care nu putea pune piciorul în pământ. În plus, nimeni din grup nu avea o lanternă ca lumea și a fost mare noroc că nu s-a mai accidentat  careva, pentru că singura sursă de lumină, la deplasarea anevoioasă, a fost telefonul mobil.

C.M.

Articolul precedentPolițist local amenințat și agresat de un tânăr beat și drogat
Articolul următorO femeie din Neamț a murit în ziua în care a fost confirmată cu coronavirus