reclama autocenter

A doua repriză de ninsoare a provocat stări de neliniște atât printre locuitorii județului Neamț, cât și a autorităților locale. Prefectura, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmeria și celelalte structuri, precum şi autorităţile publice locale au făcut front comun pentru a menţine circulaţia în siguranţă pe drumurile publice şi a proteja populaţia cea mai expusă riscurilor: persoane cu nevoi medicale speciale, oameni fără adăpost sau bătrâni singuri. ISU Neamţ a fost solicitat, ieri, pentru repunerea în trafic a unui autoturism, ce bloca încă 4 autoturisme între localităţile Păstrăveni şi Rădeni. Patru subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Neamţ, cu o autospecială de mare capacitate, au tractat autoturismul blocat, în care erau 3 adulţi şi un copil. Tot ieri, la ora 8:20, SMURD a fost solicitat în sprijinul unui echipaj de ambulanţă, care acorda asistenţă medicală unui bărbat aflat în stop cardio-respirator, în vârstă de 65 de ani, căzut în stradă, în municipiul Piatra Neamţ, pe bd. Decebal. Persoana a supravieţuit şi a fost transportată la Spitalul Judeţean Neamţ. În plină ninsoare, ieri, trei persoane au avut nevoie să fie transportate la Centrul de Dializă Roman. A fost nevoie de ajutorul pompierilor, a unei autospeciale FRAP și o autoșenilată pentru a transporta pacienții din Slobozia (Boghicea) și din Rediu (Bâra), la o ambulanță SMURD și de aici, la centrul de dializă.

Din punct de vedere al stării drumurilor, cea mai riscantă rută de parcurs este Piatra Neamţ – Roman, unde sunt zone expuse viscolului care formează troiene pe carosabil. La nivel de județ, secţia Neamţ a CNADNR acţionează pentru deszăpezire şi răspândire de material antiderapant pe 9 drumuri naţionale, cu 28 utilaje şi 36 lucrători. Zone în care se intervine, în această perioadă, sunt:

– DN 12 C Bicaz Chei – Bicaz – un utilaj cu lamă
– DN 15 Bradu-Bicaz-Piatra Neamţ-Costişa – 6 utilaje cu lamă şi un autogreder;
– DN 15 B Poiana Largului-Târgu Neamţ – Cristeşti- 5 utilaje cu lamă şi un remorcher;
– DN 15 C Piatra Neamţ – Târzia- 3 utilaje cu lamă şi un tractor;
– DN 15 D Piatra Neamţ – Roman-Crăieşti- 3 utilaje cu lamă
– DN 15 E/DN 15 F- Agapia, Văratec – 1 utilaj cu lamă
– DN 17B Borca-Poiana Largului – 1 utilaj cu lamă
– DN 2 Timişeşti-Moţca-Roman-Secuienii Noi- 5 utilaje cu lamă.

Pe drumurile naţionale, starea părţii carosabile este umedă, alternând cu zăpadă tratată şi afânată de 2-3 cm. Firmele care se ocupă cu deszăpezirea drumurilor judeţene acţionează cu 34 lucrători şi 17 utilaje pentru deszăpezire şi răspândire de material antiderapant (35 tone), pe 22 sectoare de drumuri judeţene:

DJ 157 J Podoleni – Hoiseşti;
DJ 156 A Roznov – Tazlău;
DJ 158 Buhuși – Secuieni;
DJ 156 A Roznov – Tazlău;
DJ 157 Girov – Mărgineni;
DJ 155 I Totoieşti – Urecheni;
DJ 155 N Davideni – Țibucani;
DJ 155 I Tupilaţi – Talpa – Baratca;
DJ 207 A Roman – Sagna (ieşire)
DJ 280 Bâra – Chicerea;
DJ 207 K Sagna – Doljești;
DJ 201 C Tămăşeni – Adjudeni;
DJ 207 D Roman – Ion Creangă – Icuşeşti – Bătrâneşti;
DJ 157 I Făurei – Prăjești;
DJ 155 Î Bozieni – Ruginoasa;
DJ 157 A Dulceşti – Văleni – Talpa;
DJ Bistricioara – Durău;
DJ 208 G Tupilaţi – Unghi;
DJ 208 G Tupilaţi – Hanu Ancuţei;
DJ 155 I Totoieşti – Urecheni;
DJ 155 N Davideni – Ţibucani;
DJ 156 A Girov – Dobreni – Mănăstirea Horaița.

Viscolul puternic din ultimele ore nu a lăsat localităţi nealimentate cu energie electrică.

În centrele de cazare destinate persoanelor fără adăpost au fost înregistrate 32 de persoane: 18 la centrul din Piatra Neamţ; 8 la Roman și 6 la centrul din Roznov. Centrul pentru persoane fără adăpost din cartierul Speranța – Piatra Neamț funcționează 24 de ore din 24 și este pregătit să primească pe cei fără un acoperiș deasupra capului cu mâncare, haine, produse de igienă și consiliere psihologică. Dacă vor fi mai multe solicitări decât locuri disponibile, primăria are încheiat un protocol cu Liceul „Gheorghe Cartianu”, iar acestea vor fi cazate în internatul liceului. De asemenea, și cei care rămân înzăpeziți și sunt în imposibilitatea de a ajunge către destinație, se pot duce la internat unde vor găsi un loc de cazare. În situații extreme de ger și vreme urâtă, poliția locală și cei de la asistență socială vor identifica persoanele fără adăpost și îi vor duce la adăpost. Din experiențele din anii trecuți, în situații asemănătoare de ger și vreme rea, nu s-a întâmplat ca locurile adăpostului din Speranța și cele asigurate în internatul liceului să fie ocupate complet. De asemenea, oamenii străzii se pot duce și la centrul „Împreună” din Dărmănești, unde vor primi mâncare, haine și căldură.

Conform prognozei meteo, temperaturile vor scădea dramatic în următoarele zile, iar noaptea dintre ani va fi cea mai geroasă din această iarnă, cu minime de până la -19 grade Celsius.

Oana IOSUB-TOMA

Articolul precedentPosturi scoase la concurs la Spitalul Târgu-Neamț
Articolul următorTÂRGU-NEAMȚ: Viscolul a „înghițit” parcările cu plată