Minihandbal la Baia Mare

Festivalul național de minihandbal ”Ovidiu Țoc”, care la un moment dat era unic în țară și care aduna an de an, la Piatra Neamț, de Zilele Orașului, sute de participanți din toate centrele handbalistice ale țării, nu s-a mai organizat, din cauza lipsei banilor. Nu putem să nu observăm că, în acest an, s-au găsit cu ușurință bani pentru diverse asocieri, votate ”la pachet” în ședință festivă a Consiliului Local, pe data de 27 iunie, dar pentru Festivalul național de minihandbal, creație a regretatului profesor Ovidiu Țoc, cel care a descoperit și format multe talente la Piatra Neamț, nu s-a alocat niciun ban.

Din păcate acest festival al handbalului juvenil, ajuns la ediția cu numărul 18, a fost înlocuit de alte ”spectacole” care nu pot egala în performanțe panoplia de titluri cucerite de handbalul nemțean de-a lungul timpului. Minihandbalul a apărut din nevoia de a oferi prichindeilor cu abilități posibilitatea de a juca de la o vârstă fragedă și de a-i obișnui cu spiritul de echipă. La Festival nu se alcătuiau ierarhii şi nu se întocmeau clasamente. Toţi participanţii erau premiaţi, şi au fost descoperiți, de-a lungul timpului, sportivi care au devenit în timp campioni, sau vicecampioni naționali.

Constantin Rusu

În anii din urmă, handbaliști consacrați, precum Luminița Huțupan-Dinu, sau Leonard Bibirig, erau invitați să dea lovitura de începere a meciurilor. Ultimul exemplu elocvent al succesului și eficienței de care s-a bucurat manifestarea, este grupa juniorilor I, antrenată de profesorii Rita și Stelian Bursuc, care a început să joace primele meciuri oficiale la Festivalul Național de minihandbal ”Ovidiu Țoc” de la Piatra Neamț, în anul 2006. În 8 ani, după prima participare la acest festival național, care a purtat în țară numele și renumele municipiului Piatra Neamț, handbaliștii LPS au devenit de două ori campioani naționali și de două ori vicecampioni.

Echipa de la Bicaz Chei - participanta la edintia de anul trecut

”După un scenariu diabolic, parcă avem tendința de a oferi tot mai puține modele și valori elevilor din ziua de astăzi”, a declarat mâhnit prof. Costică Rusu, fosta glorie a handbalului masculin nemțean, profesor în cadrul catedrei de handbal a LPS Piatra Neamț. De altfel catedra de handbal a LPS Piatra Neamț, care este la ora actuală cea mai bogată în medalii, a consființit, prin vocea tuturor profesorilor faptul că această întrecere nu trebuie să dispară. (C. SOROCEANU)

Articolul precedentPregătiri pentru bâlciul anual
Articolul următorCartofilia acum 120 de ani…