Două persoane din Piatra Neamț și una din Săvinești au fost diagnosticate cu gripă de medicii infecționiști de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Aceste cazuri au fost raportate pentru perioada 6-12 ianuarie, iar bolnavii au vârste între 15 și 49 de ani (două persoane) și între 50-64 de ani (o persoană).

Până în acest moment, în județul Neamț au fost 11 persoane diagnosticate cu gripă, potrivit Direcției de Sănătate Publică Neamț. Rata vaccinării a crescut, fiind declarate 40.867 de persoane care au primit gratuit vaccinul antigripal. Mai există o rezervă de 913 doze la DSP Neamț și 1.130 de doze la medicii de familie. Vaccinarea se recomandă persoanelor cu boli cronice, cu imunitate scăzută. Medicii reiau recomandarea ca de la primele semne de boală – febră care nu cedează, dureri intense de cap, oboseală și dureri generale persistente și severe – persoana să meargă la medicul de familie pentru diagnosticul corect. Copiii bolnavi trebuie ținuți și tratați acasă, nu trimiși la grădiniță sau la școală, fiindcă gripa este contagioasă. Măsurile de protejare constau în aerisirea intensă a încăperilor, o igienă personală riguroasă și temeinică, dezinfecția spurafețelor comune, evitarea aglomerațiilor, folosirea șervețelelor nazale la strănut sau la tuse, etc.

La nivel național, a mai fost înregistrat un deces din cauza gripei, în județul Ialomița și a fost declarat oficial debutul sezonului gripal. (C.I.)

Articolul precedentPaşi importanţi spre construirea magazinului Kaufland la Târgu Neamţ
Articolul următorProblema apei în zona Roman în Comitetul pentru Situații de Urgență