Sindicatul Sanitas de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Neamț a strâns aproape 900 de semnături pentru grevă, din cei peste 1.600 de angajați ai unității sanitare. Angela Gherasim, lidera sindicatului afiliat la Federația Hipocrat, spune că nemulțumirile angajaților față de plafonarea sporurilor este atât de mare, încât pentru proteste au semnat și medici și asistenți care nu sunt membri de sindicat. În plus, există temerea că sporurile vor fi acordate la nivelul minim, ceea ce ar duce la o scădere a veniturilor celor care până acum primeau nivelul maxim de sporuri.

„Am strâns semnăturile, avem jumătate plus unu din numărul angajaților și așteptăm decizia federației. Avem aproape 900 de semnături. La nivelul spitalului, buget nu este, am vorbit cu conducerea și cu președintele Consiliului de Administrație, dacă nu sunt bani pentru aceste măriri salariale în buget, vor trebui să scadă sporurile de la maxim, la minim. Deci, cu o mână se dă, cu alta se ia. Ministrul Sănătății spunea că acești bani ar putea fi dați și de Consiliul Județean”, ne-a declarat Angela Gherasim.

Liderul Sanitas al SJU Piatra-Neamț mai spune că din discuțiile purtate cu managerul spitalului și cu președintele Consiliului de Administrație reiese că bugetul de salarii nu suportă, pe lângă creșterile salariale acordate medicilor și asistenților cu data de 1 martie 2018, sporurile la nivel maxim acordate până acum. „Așteptăm să vedem dacă au soluții, domnul Bărbuleț (n.n. – Octavian Andrei Bărbuleț Tărăntuș, președintele Consiliului de Administrație al SJU Piatra-Neamț) a spus că se caută soluții pentru această diferență. Pentru că fără mărire, cu sporurile la minim, se depășește plafonul de 30% și nu este buget din câte am înțeles, astfel că sporurile ar urma să fie acordate la procentul minim, nu la cel maxim ca până acuma. Asta înseamnă că se taie din sporuri pe toate secțiile, inclusiv ATI, chirurgie, UPU. Și toată lumea este nemulțumită, toți medicii și asistenții din UPU, cei de la reanimare au semnat pentru protest. După părerea noastră, dacă rămâne așa, de fapt nu s-a dat nimic, fiindcă se ajunge la a tăia din sporuri, iar medicii au salarii mari fiindcă fac gărzi și primesc bani pentru munca suplimentară”, a mai spus Angela Gherasim.

Până la greva pe care ar o va decide Federația Hipocrat, urmează să fie încheiate actele adiționale la contractele de muncă pentru noile salarii ale medicilor și asistenților. (C.I.)