0:00

Astăzi, 8 decembrie, este sărbătorită Ziua Constituției României, iar autorităţile publice şi celelalte instituţii publice trebuie să arboreze drapelul României. Președintele Curții Constituționale, fostul deputat de Neamț, Marian Enache, a susținut că CCR, prin deciziile sale, a contribuit la promovarea funcţionării modelului democratic de tip occidental.

8 decembrie – Ziua Constituţiei României, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCelebrăm astăzi Ziua Constituţiei, Lege fundamentală menită a defini bazele statului de drept şi ale democraţiei. Constituţia exprimă manifestarea suverană a voinţei poporului român pentru democraţia constituţională, întemeiată pe tradiţiile constituţionale româneşti şi valorile comune ale constituţionalismului european. În cei 31 de ani de la adoptare, Constituţia a avut un rol eminent în afirmarea şi consolidarea unităţii şi indivizibilităţii statului român, unităţii poporului şi egalităţii între cetăţeni”, a declarat Marian Enache, conform Agerpres.

Președintele CCR a mai susținut că instituția pe care o conduce a contribuit la respectarea principiului separării puterilor și la promovarea funcționării modelului democratic.

Garant al supremaţiei Constituţiei, Curtea Constituţională a României a contribuit, prin deciziile sale, la respectarea principiului separării puterilor, a echilibrului lor şi colaborării loiale între autorităţile statului, precum şi la promovarea funcţionării modelului democratic de tip occidental, pentru care românii au optat prin Revoluţia din Decembrie 1989”, a mai adăugat președintele CCR, Marian Enache.

Constituţia din 1991 a fost adoptată, în forma iniţială, în şedinţa Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991. A intrat în vigoare în urma aprobării prin Referendumul naţional de la 8 decembrie 1991, cu o majoritate semnificativă: din numărul de 10.948.468 de participanţi, 77,3% au răspuns afirmativ, 20,49% negativ, voturile nule reprezentând 2,3%.

(G. S)

Articolul precedentȘofer fără permis, fără asigurare și cu lemne fără acte
Articolul următorCe este strategia Martingale
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.