Am deosebita bucurie să vă anunț că, anul acesta, am atras în județul nostru cele mai mari investiții în infrastructura rutieră din istoria Consiliului Județean Neamț, de la înființarea acestei instituții, a căror valoare totală este de peste 380 de milioane de lei noi”, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, astăzi, 9 noiembrie, cu prilejul vizitei în județ a doi miniștri – Paul Stănescu, vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale, și Marius Nica, ministru delegat pentru Fonduri Europene.

Vizita a avut ca scop semnarea contractelor de finanțare pentru 20 de investiții de care se va bucura județul Neamț și toți cei care vor trece pe teritoriul său, toate investiții în infrastructura rutieră.

Din cele 75 de milioane de euro, 32 de milioane sunt pentru reabilitarea și modernizarea drumului Neamț-Bacău (Piatra Neamț-Mărgineni-Făurei-Horia-Ion Creangă-Icușești-limita cu județul Bacău), iar 43 de milioane de euro pentru proiectele depuse de CJ la Ministerul Dezvoltării, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a.

Primul semnat și detaliat a fost drumul spre Bacău, unul din cele patru planificate pentru regiunea nord-est, pentru a lega infrastructura județeană la coridoarele de transport europene. Prin acest proiect, 60,4 km din cei 70,6 ai drumului vor fi puși la punct, rezolvând problemele rutiere în sud-estul județului Neamț. Urmează, după cum a declarat ministrul Marius Nica, Bacău, Vaslui și Botoșani, unde contractele de finanțare se vor semna până la sfârșitul anului. ”Este un contract important pentru infrastructura județului și a întregii regiuni nord-est”, a spus ministrul Nica, adăugând că, de investiție, se vor bucura peste 165.000 de oameni (din 11 localități). Asta, desigur, la finalul celor 68 de luni cât s-a stabilit că vor dura lucrările.

Mai multe ca număr, chiar dacă mai puține ca valoare singulară, cele 19 investiții finanțate prin PNDL II sunt, de fapt, a doua tranșă de proiecte aprobate la finanțare, dintr-un total de 57 depuse la MDRAP. Cele 19 contracte se ridică la 196,82 milioane de lei, însă, așa cum au subliniat și Ionel Arsene și vicepremierul Paul Stănescu, județul Neamț ”stă foarte bine din punct de vedere al absorbției fondurilor guvernamentale”.

După cum a explicat ministrul Stănescu, în etapa I a PNDL, județului Neamț i-au revenit cam 566 de milioane de lei, pentru 194 de proiecte, din care numai 20% sunt încă nefinalizate. În etapa a doua a PNDL, ”Consiliul Județean Neamț are 57 de proiecte, din care am semnat deja contractele pentru 10, în valoare de 38,70 milioane de lei, pentru modernizarea a 50 de kilometri de drumuri județene, iar astăzi semnăm alte 19, pentru 70 de kilometri de drumuri judeţene şi a opt poduri, din localităţile Vânători Neamț, Secu, Mănăstirea Sihăstria, Răuceşti, Bicaz, Păstrăveni şi Grumăzești”. Paul Stănescu a dat asigurări că și celelalte 28 de contracte se vor semna până la finalul anului. ”Guvernul României este lângă Neamț și lângă președintele Consiliului Județean Neamț”, a declarat viceprim-ministrul Paul Stănescu.

Mulțumesc Guvernului României, domnilor miniștri prezenți aici, pentru sprijinul acordat pentru a dezvolta județul Neamț și a-l face vizibil pe harta nu doar turistică, ci și economică a României”, a declarat președintele Ionel Arsene.

Lista completă a celor 19 contracte semnate astăzi, 9 noiembrie, o puteți vedea aici:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2017/11/CELE-19-CONTRACTE-SEMNATE-PE-9.11.pdf

 

Lista celor 10 investiții pentru care s-au semnat deja contractele de finanțare prin PNDL II o puteți vedea aici.

Declarațiile complete ale președintelui Ionel Arsene, vicepremierului Paul Stănescu și ministrului Marius Nica le puteți vedea aici:

Articolul precedentVIDEO Ploaie măruntă, asfalt proaspăt, calitate garantată. Publiserv vine cu precizări.
Articolul următorCOMUNICAT DE PRESĂ Modificările aduse de guvern Codului Fiscal
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.