0:00

72 de maidanezi eutanasiaţi legal la Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La Piatra Neamț au început să fie aplicate normele în vigoare în privința eutanasierii câinilor fără stăpân care nu sunt revendicați sau adoptați. După o primă etapă, de organizare și după desemnarea de către Primărie a unui reprezentant care să semneze pentru fiecare patruped eutanasiat, SC Salubritas, societate a Consiliului Local care se ocupă pe lângă salubrizare și de adunarea de pe străzi a câinilor vagabonzi, a eutanasiat, conform legii, 72 de patrupede. Conform conducerii Salubritas Piatra Neamț, deocamdată sunt strânși câinii din jurul școlilor, grădinițelor și creșelor, iar cei ce adoptă câini din adăposturi, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, semnează declarații pe propria răspundere că au grijă de respectivele animale și le asigură adăposturi. Cei care locuiesc la bloc sunt obligați prin lege să-și ia în casă animalul adoptat. Amenajarea cuștilor în jurul blocurilor este interzisă prin lege.

”Normele sunt în vigoare și își produc deja efectul. Am procedat la emiterea de formulare, cele care sunt prevăzute de hotărârea de guvern privind câinii fără stăpân și am comandat toate registrele necesare. Primăria Piatra Neamț a desemnat un reprezentant care va semna pentru fiecare câine eutanasiat, dacă nu este revendicat sau adoptat și care este ţinut în adăpost numărul de zile prevăzut de lege. De asemenea se respectă ordinul în privința ridicării din teritoriu, mai întâi din jurul unităților de învățământ, creșe, parcuri publice și mai apoi din celelalte zone ale orașului. A fost mărit și efectivul de la cele două adăposturi și se continuă investițiile la adăpostul Salubriatas în vederea obținerii autorizației. De când au apărut normele, în Piatra Neamț au fost eutanasiați 72 de câini, iar în momentul de față în adăposturi mai avem 180 de câini”, a declarat Tatiana Ciucanu, manager Salubritas Piatra Neamț.

Legea privind eutanasierea câinilor a fost adoptată în luna septembrie a anului trecut însă normele de aplicare a acestui act normativ au apărut cu aproape două luni mai târziu.

Irina CĂLIN

Articolul precedentLapte praf, de luna viitoare
Articolul următorSponsorizări la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ

6 COMENTARII

 1. Nu e interzis chiar deloc prin lege amenajarea de custi pe domeniul public. Din normele de aplicare a legii 258/2013:

  „Art. 47
  (1) Cainii fara stapan care, pana la data intrarii in vigoare a prevederilor prezentelor norme metodologice, au fost identificati, sterilizati si pentru a caror ocrotire asociatiile de proprietari isi asuma in scris raspunderea, conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 955/2004 pentru aprobarea reglementarilor-cadru de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea si functionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public si privat de interes local, care sunt tinuti intr-un spatiu detinut cu orice titlu, ingradit si autorizat de catre consiliul local, si care se identifica conform normelor metodologice referitoare la identificarea si inregistrarea cainilor, pana cel tarziu la data de 1 ianuarie 2015, nu vor fi ridicati de serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan, respectiv de operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan. „

 2. O sa vina vremea cand veti regreta cumplit fiecare caine pe care l-ati UCIS cu sange rece…
  http://www.romaniatourism.biz
  Facebook Occupy for Animals
  Tocmai se strang semnaturi pentru petitie inregistrata deja la EU, pentru blocarea fondurilor pentru Romania pana se opreste macelul…in doua zile s-au strans 5.000 de semnaturi…plus delegatia de la UE care tocmai a plecat va prezenta un raport, care n-o sa va placa…continua ti sa UCIDETI…nu aveti locuri in adapost sau NU VRETI sa faceti program de adoptii la distanta ? ati aplicat toate prevederile legii sau ati inceput direct MASACRUL…oh, dar mai sunt inca zeci de pagini pe internet in care se expune OROAREA…plus protest in TOATE ORASELE Europei sincronizat in 8 Martie..apropo…orasele inrudite cu Piatr Neamt stiu ??????? ei, o sa afle..CURAND>..Totul, inculsiv cu nume…Toate Europa s-a ridicat impotriva Romaniei…veti vedea la vara…toate dupa suflet…

Comentariile sunt închise.