Conducerea Poliţiei Neamţ a decis ca, în perioada Crăciunului, pe lângă echipajele de poliție angrenate în activitățile curente, să suplimenteze numărul polițiștilor care vor asigura climatul de ordine și siguranță publică.
„Poliţiştii au misiunea de menținere a ordinii şi liniştii publice, de prevenire şi combatere a furturilor, cerşetoriei și a comerţului ilegal, de asigurarea fluenţei circulaţiei pe traseele aglomerate, precum şi de a acţiona pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente negative”, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ. „Astfel, peste 600 de poliţişti vor acţiona, în această perioadă, atât pentru asigurarea unui climat public de ordine şi siguranţă, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în localităţile unde se vor desfăşura manifestări religioase, culturale sau artistice. Din totalul poliţiştilor angrenați în misiune, 410 sunt de la structurile de ordine publică, 108 de la rutieră, 40 de la investigații criminale, 34 de luptători SAS, iar 12 de la alte formaţiuni”.
Chiar dacă locurile publice vor fi supravegheate de poliţişti, fiecare cetăţean ar trebui să-şi ia măsuri de siguranţă, astfel încât să nu devină victima infractorilor.
RECOMANDĂRI PENTRU PROTEJAREA LOCUINŢEI DACĂ LOCUIŢI LA BLOC:
- montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;
- asiguraţi dotarea cu incuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările suplimentare;
- asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia;
- la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare;
- instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video;
- montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;
- conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora;
- montaţi o incuietoare de inaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă; • dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă.
DACĂ LOCUIŢI LA CASĂ:
Puteţi monta sisteme de: supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei; protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră; iluminare cu senzori de mişcare.
Mai mult decât util pentru liniştea familiei dvs. pot fi: interzicerea accesului în locuinţă şi refuzul de a da informaţii despre dvs., bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima; apelarea la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înştiinţări lăsate în uşă ori în cutia poştală, pe perioada cât lipsiţi de la domiciliu; utilizarea sistemului de securitate antiefractie; prezenţa unui câine; evitarea depozitării în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare.
Şi lumea virtuală este parte din viaţa noastră. Nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori. Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele şi fotografiile pe care le postaţi. Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care îi cunoaşteţi doar în mediul online. Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet! (ZCH NEWS)