pietricica turism

O firmă de curierat din Piatra Neamț a fost amendată cu 60.000 lei de inspectorii de muncă, pentru că au descoperit 3 persoane, care prestau activitate la firmă, fără ca angajatorul să le fi încheiat contracte individuale de muncă. La controalele derulate la sfârșitul lunii martie, echipele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț au găsit la o altă firmă din acelaşi domeniu o persoană care avea contractul suspendat.

“Au fost verificaţi 18 operatori care prestează servicii poștale și de curierat, constatându-se două neconformităţi și dispunându-se tot atâtea măsuri de remediere. Au fost aplicate două amenzi ȋn cuantum de 80.000 lei, respectiv o amendă de 60.000 lei conform art. 260 alin (1), lit. e din  Codul muncii-Legea nr. 53/2003, republicată, modificată și completată, pentru un număr de 3 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare și o amendă de 20.000 lei conform art. 260 alin (1), lit. e2 din  Codul muncii-Legea nr. 53/2003, republicată, modificată și completată, pentru primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta avea contractul individual de muncă suspendat”, a declarat în conferința de presă de miercuri, 11 aprilie, Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.

Controalele au fost făcute în perioada 10-30 martie, în campania dispusă de Inspecția Muncii, iar din echipele de control au făcut parte inspectori ITM Neamț, inspectori de trafic ISCTR și agenți de la Poliția Rutieră a IPJ Neamț.

În cursul lunii martie, au mai fost depistate 3 persoane care munceau la negru la trei firme din Neamț. ITM a aplicat, luna trecută, 5 amenzi pentru muncă la negru, în valoare totală de 140.000 lei. Nereguli de protecția muncii au fost constatate la 118 din cele 127 de societăți comerciale controlate în luna martie, valoarea totală a amenzilor fiind de 14.500 lei. În luna martie, la ITM Neamţ au fost comunicate 21 evenimente de muncă, toate cu incapacitate temporară de muncă, din care 6 victime în urma căderii la nivelul solului sau de la mică înălţime, 7 accidente de circulaţie, 4 din cauza utilizării necorespunzătoare a maşinilor și 4 ca urmare a lovirii de mijloace de transport. (C.I.)