În perioada 30-31 iulie, primăria locală și Consiliul Județean Neamț au organizat a 48-a ediție a Sărbătorii Războienilor, împlinindu-se și 540 de ani de la marea încleștare militară de la Valea Albă. La această ediție, alături de un număr impresionant de localnici și locuitori din comunele megieșe, s-au aflat prefectul Niculina Dobrilă, viceprimarul municipiului Iași – Gabriel Harabagiu, reprezentanți ai garnizoanelor Iași și Piatra Neamț, precum și ai Brigăzii 15 Motorizate Podul Înalt Iași. Din partea administrației locale s-au aflat primarul Sebastian Bogdan Țarălungă, viceprimarul Constantin Măzăreanu, dar și consilierii locali. Cu acest prilej, a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor căzuți pentru apărarea Moldovei în lunile iulie – august 1476, iar la monumentul eroilor din parcul comunal, în sunet de fanfară, au fost depuse coroane din partea instituțiilor și unităților militare prezente la acest eveniment.
A urmat un spectacol artistic de zile mari, la care și-au dat concursul nume sonore din România și Republica Moldova.
Sebastian Bogdan ȚARĂLUNGĂ, primarul comunei Războieni: „Mulțumesc tuturor pentru prezența la această mare sărbătoare, când comunitatea noastră comemorează 540 de ani de la bătălia din 26 iulie 1476 dusă de oastea moldavă condusă de marele voievod Ștefan cel Mare și Sfânt contra oștirii otomane. Alături de locuitorii comunei Războieni, aducem astăzi recunoștință veșnică faptelor de glorie și vitejie a înaintașilor noștri, care s-au jertfit pentru țară în crâncena încleștare armată a acelor vremuri. Mulțumesc viceprimarului comunei și angajaților Primăriei Războieni, care și-au adus aportul la organizarea acestei manifestări. În mod special, mulțumesc domnului Ionel Arsene, președinte al Consiliului Județean Neamț, care, prin semnarea acordului de parteneriat dintre instituția care o conduce și Consiliul local Războieni a făcut posibilă, din punct de vedere financiar, continuarea sărbătorii acestui eveniment atât de drag nouă tuturor. De asemenea, aduc mulțumiri domnilor vicepreședinți de la CJ Neamț, Ion Asaftei și Laurențiu Dulamă, dar și tuturor consilierilor județeni care au sprijinit buna desfășurare a celei de-a 48-a ediție a Sărbătorii Războienilor. Mulțumesc cadrelor militare din garnizoanele Iași și Piatra Neamț pentru ceremonia militară organizată cu acest prilej”.
– Niculina DOBRILĂ, prefect al județului Neamț: „Mă bucură și în același timp mă onorează că suntem împreună la această ceremonie. Apreciez și mulțumesc tuturor invitaților și tuturor celor care și-au găsit timp să vină și să fie împreună aici, la această sărbătoare. Mă refer la reprezentanții garnizoanelor Iași și Piatra Neamț, dar și la reprezentanții administrației publice locale Iași. Avem aici un monument deosebit și este, pentru noi, nemțenii, un moment de mândrie tot timpul, în fiecare an. Acum și aici este momentul să readucem mulțumiri celor care poartă haina militară, care dau dovadă de profesionalism, disciplină riguroasă, conștiinciozitate, valori pe care societatea noastră le ignoră uneori. Se cuvine să ne cinstim înaintașii, nu numai în aceste momente deosebite. Trebuie să-i păstrăm în memoria noastră, să-i omagiem cu prilejul oricărui eveniment din viața comunității, așa cum o facem acum, aici. Trebuie să fim demni de ceea ce am primit, mândri de ce vom lăsa în urmă celor care vor veni după noi, iar sărbătoarea de astăzi reprezintă un omagiu pe care comunitatea locală îl aduce eroilor, un prilej de evocare a momentelor decisive ale istoriei naționale, care au adus România în acest moment: un stat modern și suveran. Vă mulțumesc, vă felicit și vă urez o zi frumoasă!”.
* Gabriel HARABAGIU, viceprimar al municipiului Iași: „Ne-am amintit astăzi cu emoție de faptele Sfântului domnitor Ștefan cel Mare, din timpul marii încleștări de la Războieni, ce a avut loc în zilele de 25-26 iulie 1476. Nu putem vorbi de bătălia de la Războieni fără să avem în vedere contextul istoric în care s-a petrecut. În 1475, la Podul Înalt, oastea lui Ștefan cel Mare nimicise oastea otomană condusă de Soliman Pașa, provocând o mare nemulțumire sultanului Mehmed al II-lea. Bătălia de la Războieni a fost pregătită ca o cruntă răzbunare a sultanului la adresa curajoșilor răzeși conduși de la Ștefan cel Mare”.
* col. Dragoș Dumitru IACOB, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate Iași: „Neuitarea este o datorie de conștiință pentru noi cei care ne uităm la înaintașii noștri. Și onorându-ne eroii, părinții și bunicii, nu facem decât să transmitem copiilor și nepoților noștri dorința și sentimentul de a face cinste acestui neam. Militarii Brigăzii 15 Mecanizate Podul Înalt Iași celebrează astăzi o legătură de suflet cu ofițerii de unde își trag rădăcinile și seva. Acum aproape 140 de ani, pe 1 ianuarie 1877, pe aceste meleaguri, s-a înființat Regimentul 15 Dorobanți, unitate ale cărei tradiții de luptă le duce Unitatea Mecanizată Podul Înalt. Mai mult, numele comunei dvs., Războieni, este purtat cu onoare de una dintre unitățile fanion al Brigăzii 15 Mecanizate și ale armatei României, respectiv, Batalionul 15 Infanterie Războieni, supranumit și Lupii Negri, cu care ne mândrim. În fața acestui monument ridicat prin râvna și la inițiativa a trei căpitani de la Regimentul 15 Dorobanți – Popovici, Teodoru și Neamțu, aducem un prinos de recunoștință eroilor noștri, indiferent dacă au căzut la Vidin, Odesa, Cotu Donului, Basarabia, Ungaria sau Cehoslovacia, precum și în teatrul de operații din Afganistan sau Irak din zilele noastre. Este o datorie de onoare pentru noi și mă bucur să împărtășim acest moment și cu dvs. Mulțumesc oficialităților locale și județene, locuitorilor acestei minunate comune pentru această zi și pentru faptul că duceți mai departe și aveți grijă de această memorie a Brigăzii 15 Mecanizate. Dumnezeu să vă binecuvânteze. Trăiască Armata Română!”
– gen. col. rez. Neculai BALAN: „Îmi revine, ca de obicei, plăcuta sarcină de a spune câteva cuvinte despre evenimentele care s-au petrecut acum 540 de ani pe aceste locuri și care fac și astăzi să se adune oameni din toată această zonă. Se împlinesc 540 de ani de când, pe aceste locuri, a fost una dintre cele mai mari încleștări militare, când o mică oaste moldoveană, condusă de Ștefan cel Mare, a fost nevoită să înfrunte un pohoi de oaste otomană de 150.000 de oameni, condusă de sultanul Mehmet al II-lea.
Amintesc, cu un an înainte, armata otomană fusese înfrântă lângă Vaslui, la Podul Înalt, și de aceea salut prezența Brigăzii 15 Mecanizate, care a luat numele de Podul Înalt. Expediția din 1476, a fost una de pedepsire a voievodului care îndrăznise să înfrunte oastea otomană. Aici s-au întâmplat fapte extrem de vitejești. Ceva mai sus, într-o zonă numită Pârâul Alb, ulterior Valea Albă, această oaste mică a rezistat câteva zile acelui uriaș puhoi otoman. După aceste confruntări, în care sorții de izbândă au fost ba de-o parte ba de alta, mica oaste moldoveană este înfrântă, find nevoită să se retragă și să se refacă spre Munții Neamțului, iar în tot restul verii care a urmat au hărțuit oastea otomană provocându-i mari pierderi, fiind ajutată și de un tifos care a apărut în tabăra otomană. Totul a făcut ca în campania militară din acel an să fie mai degrabă un dezastru pentru otomani decât un succes, aceștia fiind nevoiți să se retragă peste Dunăre. Astăzi, la aniversarea a 540 de ani de la marea încleștare armată se cuvine să comemorăm și să ne aducem aminte de faptul că o oaste de viteji de pe aceste meleaguri, conduse de un voievod la fel de viteaz ca și oștenii lui, au reușit să facă istorie pe aceste locuri. Vrem să le fim recunoscători că pe această hartă există, în memoria colectivă, Războieni. În acele momente de restriște, această oaste mică a încercat să oprească una și mai mare care încerca să-i cotropească teritoriul”.
Constantin NEGRU