pietricica turism

Fara doar si poate, una dintre cele mai mari provocari ale vietii este relatia pe care o avem cu cei care, candva, ne-au crescut, au avut grija de noi si care, acum, imbatranesc pe zi ce trece mai mult. Fie ca este vorba de parinti ori bunici, este de datoria noastra sa ne asiguram ca au parte de tot ceea ce au nevoie, chiar daca, uneori, se pot crea conflicte intre generatii daca ne gandim la faptul ca oamenii batrani, in general, preiau din comportamentul unor copii incapatanati.

Totusi, pentru a preveni situatiile neplacute, este de dorit sa luam masuri din timp in ceea ce priveste ingrijirea batranilor din familie. Putem face economii pentru medicamentele lor sau chiar sa investim intr-o asigurare de sanatate inainte ca acestia sa fie prea in varsta pentru a se ingriji singuri.

Cu toate astea ce este de facut cand suntem nevoiti sa avem grija de un batran? Ei bine, in continuare se afla 5 sfaturi utile in ceea ce priveste relatia cu cei in varsta.

Iata cateva aspecte de care sa tinem cont in ingrijirea parintilor nostri:

Desi, in cele ce urmeaza, ar trebui sa nu ne fie nimic necunoscut, totusi, sfaturile enuntate ne-ar putea fi de mare folos in relatia pe care o avem cu cei in varsta. Asadar, iata 5 detalii importante care ne-ar putea ajuta sa gestionam situatia cu tact, rabdare si multa toleranta:

  1. Este indicat sa ne asiguram ca parintii nostri tratreaza cu seriozitate importanta pe care o au vizitele in cabinetele medicale pentru a tine sub control afectiunile pe care le au, dar si cele la care sunt predispusi de la o anumita varsta. Totusi, ideal ar fi sa ii insotim atunci cand merg la doctor astfel incat acesta sa ne cunoasca si sa tina legatura cu noi in ceea ce priveste starea de sanatate a parintilor nostri. Nu trebuie sa neglijam sub nicio forma importanta pe care o au intalnirile cu medicul stomatolog, mai ales ca, problemele dentare sunt frecvente la batranete. Astfel, daca ai nostri au nevoie de implanturi dentare ori de tratamente paradontale putem cere o programare la clinica Dr Melnic ca sa fim siguri ca acestia au parte de intelegere, empatie si servicii impecabile.
  1. Cu siguranta, exista posibilitatea ca foarte multi dintre noi sa avem un program mult prea incarcat pentru a ne ingriji corespunzator de un batran neputincios. Si, bineinteles ca, nu il putem neglija pe motiv ca timpul nu ne permite. Ei bine, in aceasta situatie, este de dorit sa apelam la ajutor profesional care sa ofere servicii de ingrijire completa unui batran cu nevoi extinse. Este vorba mai exact de sprijinul pe care il putem gasi intr-un camin privat in Bucuresti, Batraneti Fericite care pe langa supraveghere permanenta, asigura si servicii de consiliere prin medic de familie, psihiatru si asistent social.
  1. De la o anumita varsta, oamenii nu mai acorda atat de multa importanta treburilor care tin de gospodarie. De aceea, pentru a ne asigura ca traiesc in conditii optime, este necesar ca, atunci cand ii vizitam, sa preluam din atributiile pe care le au de indeplinit. Totusi, nu este cazul sa exageram, caci este foarte important pentru batrani sa se simta utili si sa aiba cat de cat o viata activa. Putem sa le maturam curtea, sa-i ajutam cu spalatul rufelor, ori macar sa ii mai surprindem cu un fel de mancare gustos, pregatit special pentru ei.
  1. Trebuie sa fim alaturi de parinti atunci cand au de luat decizii importante. O reparatie in casa sau plata facturilor reprezinta lucruri care ii pot depasi pe cei batrani. Asa ca, este indicat sa ii sprijinim cand vine vorba de economii, banci ori alte situatii care tin de un sistem cu totul nou pentru ei.
  1. Este de dorit sa stabilim un buget pe care sa il folosim strict pentru ingrijirea parintilor. Ne putem usura atributiile daca punem pe hartie toate cheltuielile pe care le presupune supravegherea celor mai in varsta. O lista cu resursele financiare de care dispunem, la care se adauga economiile parintilor ne va fi de folos asa incat sa ne dam seama in ce masura ne putem ajuta de ele ori nu.

Asadar, tu cum iti ajuti parintii? In ce masura crezi ca te vei descurca, la randul tau, in momentul in care vei atinge varsta lor?