pietricica turism
Vama Siret
Vama Siret

ŞTIRE ACTUALIZATĂ: Zeci de poliţişti şi vameşi suceveni care au fost condamnaţi, marţi, 17 martie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la cinci ani de închisoare cu executare, în cazul mitei din Vama Siret, s-au predat şi au fost duşi la Penitenciarul Botoşani, informează gandul.info. Iniţial, poliţiştii de frontieră şi vameşii judecaţi pentru luare de mită şi constituire de grup infracţional organizat au fost condamnaţi, în mai 2014, de Curtea de Apel Suceava la pedepse cu suspendare cuprinse între cinci luni şi trei ani de închisoare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, marţi, apelul declarat de DNA Suceava şi a condamnat la cinci ani cu executare 48 de poliţişti de frontieră şi vameşi din acest dosar, iar alţi 14 au fost condamnaţi la doi ani cu suspendarea executării pedepsei. Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuţ Epureanu, a declarat că toţi condamnaţii au fost predaţi Penitenciarului Botoşani. El a spus că unii dintre ei s-au predat la sediul IPJ Suceava, iar alţii la poliţiile din localităţile de domiciliu, în timp ce unii dintre ei au fost ridicaţi de către poliţişti de la domiciliu, toţi fiind duşi la Penitenciarul Botoşani. În februarie 2011, procurorii DNA au făcut percheziţii de amploare în Vama Siret, zeci de poliţişti şi vameşi fiind reţinuţi atunci pentru trafic de ţigări şi luare de mită.

ŞTIRE INIŢIALĂ: 48 de poliţişti de frontieră de la Vama Siret, în frunte cu comisarul-şef Aurel Anea, au primit condamnări cu executare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, marți, 18 martie, în dosarul „Şpagă în Vama Siret”. Magistraţii instanţei supreme au respins apelurile declarate de cei 62 de poliţişti de frontieră, dar au admis apelul formulat de procurorii DNA. În consecinţă, au fost majorate toate pedepsele, iar în cele mai multe situaţii magistraţii au considerat că inculpaţii trebuie să execute pedepsele în regim penitenciar. Judecătorii au reţinut în sarcina poliţiştilor de frontieră şi infracţiunea de constituire a unui grup infracţional, faptă pentru care fuseseră achitaţi la Curtea de Apel Suceava. Dacă în cazul poliţiştilor de frontieră judecătorii au tăiat în carne vie, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu cei patru lucrătorii vamali. În cazul acestora, condamnările pronunţate la Curtea de Apel Suceava au fost menţinute. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai decis respingerea apelurilor formulate de Nicu Cezar Schipor şi Simion Coroliuc, ambii din Siret, Lazăr Ungureanu şi Sorin Constantin Şcladan, ambii din municipiul Suceava, astfel încât aceştia au rămas cu câte 5 luni cu suspendare şi termen de încercare pentru o perioadă de 2 ani şi 5 luni. Cei patru au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi pentru infracţiunea de dare de mită.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 62 de poliţişti de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totală de 3.643.513 lei (circa 900.000 de euro) şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi a le permite introducerea în România a unor bunuri (în general ţigări din Ucraina) peste limita legală admisă.

vama siret 02„Concret, lucrătorii poliţiei de frontieră au primit, au acceptat sau au pretins diferite sume de bani pentru simpla verificare a documentelor de călătorie sau de transport, pentru a tolera nereguli privind aceste documente, pentru a facilita verificarea rapidă a documentelor şi trecerea, într-un timp scurt, prin PTF Siret, dar, în special, pentru a trece cu vederea introducerea în ţară a unor bunuri accizabile, mai ales ţigări, dar şi motorină sau băuturi alcoolice, fără respectarea dispoziţiilor legale privind regimul vamal. Banii colectaţi de la cetăţenii care tranzitau punctul de frontieră erau ascunşi în diverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales în mobilierul Laboratorului criminalistic, iar la finalul turei erau împărţiţi conform unor cote stabilite, fiecare primind, prin redistribuire, o parte din mita încasată în cursul turei (cuprinsă între 8.000 şi 25.000 de lei), în funcţie de riscul asumat şi de <încasările> realizate. Sume de bani din mită reveneau şi şefilor de grupă, de tură, precum şi şefului PTF Siret, Anea Aurel, cei care fie coordonau, fie îngăduiau activitatea infracţională amintită. Conform înţelegerii, infracţiunile de corupţie au fost săvârşite prin contribuţii diferite, în funcţie de repartizarea lunară pe grupe (corespunzătoare turelor de lucru), precum şi în funcţie de repartizarea zilnică pe posturile punctului de control trafic”, se arată în actul de sesizare al Curţii de Apel Suceava.

vama siret 03Lista condamnaţilor

 1. 1. Constantin Doru Andrişan – 5 ani cu executare
 2. 2. Aurel Anea – 5 ani cu executare
 3. 3. Daniel Barbă – 5 ani cu executare
 4. 4. Vasile Adrian Bălici – 5 ani cu executare
 5. 5. Virgil Florin Buliga – 2 ani cu suspendare
 6. 6. Daniela Căpăţână – 2 ani cu suspendare
 7. 7. Dorel Vasile Chirilă – 5 ani cu executare
 8. 8. Andrei Ciobanu – 5 ani cu executare
 9. 9. Marcel Coroi – 5 ani cu executare
 10. 10. Mihaela Elena Cosic – 5 ani cu executare
 11. Manuel Eugen Costache – 5 ani cu executare
 12. Ramona Costiuc – 5 ani cu executare
 13. Ilie Cozmei – 5 ani cu executare
 14. Elena Cozminiuc – 5 ani cu executare
 15. Cristian Filipoaia – 5 ani cu executare
 16. Ionel Marinel Gîză – 2 ani cu suspendare
 17. Daniel Grigoraş – 5 ani cu executare
 18. Adrian Ionuţ Grosu – 5 ani cu executare
 19. Traian Constantin Hai – 5 ani cu executare
 20. Adrian Holca – 5 ani cu executare
 21. Vasile Hriţuc – 2 ani cu suspendare
 22. Toader Iliesi – 5 ani cu executare
 23. Adrian Iuga – 2 ani cu suspendare
 24. George Jacotă – 5 ani cu executare
 25. Virgil Jităriuc – 5 ani cu executare
 26. Gheorghe Constantin Lavric – 5 ani cu executare
 27. Radu Lucanu – 5 ani cu executare
 28. Romis Vasile Luchean – 5 ani cu executare
 29. Florin Constantin Lupu – 5 ani cu executare
 30. Florin Dan Macovei – 2 ani cu suspendare
 31. Alina Olivia Mandiuc – 2 ani cu suspendare
 32. Florin Constantin Matei – 5 ani cu executare
 33. Adrian Petru Mudrac – 5 ani cu executare
 34. Dănuţ Dumitru Neagu – 5 ani cu executare
 35. Gheorghe Neamţu – 5 ani cu executare
 36. Mihaela Neamţu – 2 ani cu suspendare
 37. Rodica Nichiforiuc – 5 ani cu executare
 38. Cristian Teodor Nicolovici – 5 ani cu executare
 39. Gheorghe Alin Pavlovici – 5 ani cu executare
 40. Florin Păvăloaia – 2 ani cu suspendare
 41. Lucian Ştefan Pintilii – 5 ani cu executare
 42. Silviu Georgică Pomohaci – 5 ani cu executare
 43. Alexandru Luchian Posmangiu – 5 ani cu executare
 44. Fănel Florin Rădăcină – 5 ani cu executare
 45. Iulian Radu – 2 ani cu suspendare
 46. Bogdan Constantin Rurac – 5 ani cu executare
 47. Elena Anca Roheţki (fostă Agapi) – 5 ani cu executare
 48. Viorel Ruşte – 5 ani cu executare
 49. Vasile Ovidiu Sasu – 5 ani cu executare
 50. Ioana Valentina Colotelo (fostă Sauciuc) – 2 ani cu suspendare
 51. Vasile Secrier – 5 ani cu executare
 52. Percec Vasile Cristinel Simota – 2 ani cu suspendare
 53. George Slevoacă – 5 ani cu executare
 54. Florin Sticleţ – 5 ani cu executare
 55. Sorin Doru Strugar – 5 ani cu executare
 56. Sorin Sumanariu – 5 ani cu executare
 57. Daniel Loghin Timoci – 5 ani cu executare
 58. Mihai Doru Tocilă – 2 ani cu suspendare
 59. Cristinel Ţiprigan – 5 ani cu executare
 60. George Bogdan Ungureanu – 2 ani cu suspendare
 61. Ilie Zahariuc – 5 ani cu executare
 62. Cătălin Dumitru Zebreniuc – 5 ani cu executare. (ZCH NEWS)