0:00

46 de ani de la cutremurul devastator care a lovit România, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Sursă: historia.ro

Cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României, care a ucis, după statisticile oficiale, 1578 de oameni, a rănit apeste 11.300 și a pus la pământ peste 35.000 de clădiri, a avut loc pe 4 martie 1977.

Cutremurul s-a produs la ora 21:22 și a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, având o durată de aproape 1 minut (56 de secunde mai exact).

Cele mai multe pagube materiale, dar și cei mai mulți morți și răniți s-au înregistrat în capitală acolo unde era și cea mai mare concentrare a populației. Atunci au dispărut personalități ale vremii precum actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț, pianistul și compozitorul Tudor Dumitrescu, cântăreața Doina Badea, poetul și eseistul Anatol Emilian Baconschy sau arhitectul și scenograful Liviu Popa.

Potrivit presei din acele vremuri, în seara zilei de 4 martie, președintele Nicolae Ceaușescu, împreună cu Elena Ceaușescu, aflați într-o vizită oficială, participau la banchetul oficial oferit de președintele Nigeriei în cinstea lor. După toastul șefului statului nigerian, un oficial român a intrat în sală și l-a informat pe Ceaușescu despre criza din țară. Președintele român l-a informat în particular de dezastrul survenit în România pe omologul său Nigerian și banchetul s-a încheiat imediat.

În primele minute după cutremur, veștile erau confuze și circulau informații despre distrugerea totală a Bucureștiului și despre o magnitudine de 10 grade pe scara Richter. Cum în capitală căzuse alimentarea electrică, a durat ceva timp până să apară primele știri oficiale. Autoritățile locale din zonele afectate erau depășite de situație. Ceaușescu a primit un raport sumar, după restabilirea legăturii cu țara și a dat primele ordine, după care a făcut un apel către populație și-a decretat starea de necesitate pe întreg teritoriul României.

În noaptea următoare o aeronavă aducea delegația prezidențială înapoi în țară.

La 46 de ani de la acel moment, specialiștii estimează că un cutremur similar ar produce de 4 ori mai multe victime și pagube.

(A.C.)

Articolul precedent“Școala altfel” cu polițiști
Articolul următorPiatra-Neamț: Bolnav transportat la Iași cu elicopterul SMURD
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.