0:00

 450 de lei, o masă de Crăciun îmbelșugată, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Orice gospodină se întreabă cam câți bani îi trebuie pentru a pregăti o masă de Crăciun cât mai gustoasă și care să includă preparate tradiționale.

În căutarea unui răspuns la această întrebare, redacția ziarului Ceahlăul marcă înregistrată a dat o raită în magazine și-a făcut o listă de cumpărături  și calcule pentru o familie de 3 persoane. A rezultat un posibil meniu și un cost, orientativ, pentru masa de Crăciun în Piatra Neamț:

Friptură și sarmale

2 kg de carne tocată (pentru sarmale) – 52 lei

2 kg de ceafă de porc fără os – 40 de lei

Salată de legume

2 legături de ceapă verde – 3 lei

1 kg de roșii – 7 lei

2 legături de salată verde – 6 lei

2 bucăți de ardei gras – 3 lei

Aperitiv

1 baton de salam – 15 lei

1 roată de cașcaval – 25 de lei

300 de grame de măsline – 10 lei

1 kg de pastramă – 33 de lei

300 de grame de lebăr – 6 lei

1 kg de salată de boeuf – 25 de lei

1 kg de piftie de porc – 30 de lei

1 kg de caltaboş – 15 lei

1 kg de cârnaţi de porc subţiri – 18 lei

Gustări

2 kg de cozonac cu nucă și rahat – 30 lei

3 kg de portocale – 9 lei

3 ciocolate – 9 lei

2 sticle de vin roșu – 40 de lei

2 sticle de vin alb – 40 de lei

2 sticle de apă minerală (2,5 l) – 5 lei

2 cutii de fursecuri – 25 de lei

TOTAL: 446 de lei

Aşadar, o familie de 3 persoane din Piatra Neamţ are nevoie de echivalentul a 100 de euro ca să-şi asigure masa de Crăciun. Asta dacă gospodina e dispusă să gătească toate bunătăţile şi dacă numărul de invitaţi nu-l depăşeşte pe cel pentru care am făcut calculele.

Masa de Crăciun, comandată de la restaurant

Pentru cei care nu au suficient timp sau pricepere există şi în acest an varianta mesei de Crăciun tip catering. Plăteşti şi toate bucatele de sărbători ajung acasă gata preparate. Ce-i drept, preţul mesei de Crăciun comandate îl depăşeşte pe cel calculat de noi cu cel puţin 100 de lei.

Un restaurant din Piatra Neamţ, care oferă mâncăruri livrate acasă, situat lângă stadionul Ceahlăul, oferă astfel de servicii: „Am primit deja destule comenzi. Asta pentru că facem tot ce înseamnă produse tradiționale, din carne de porc, că e sezonul acum, dar nu numai. Totul se face la comandă şi se plăteşte la kilogram: de exemplu, salata de boeuf costă 22 lei kg, sărmăluțele – 28 lei kg, ciorbă de porc/afumătură 15 lei kg, răcitură pui/porc  – 25 de lei kg, cozonac – 15 lei kg. Clienții pot comanda pe lângă cozonaci și prăjituri. Bine ar fi să ne anunțe cu ceva timp înainte, ca să avem timp să le pregătim pe toate”, ne-a declarat una dintre angajatele firmei de catering. Preţul se calculează şi în funcţie de comandă, desigur, dar poate ajunge şi până la 700 de lei.

Masa festivă de Crăciun, pentru vegetarieni

Tăierea porcului și pregătirea lui în Ajun de Crăciun nu e motiv de bucurie pentru toți. Cel puțin nu pentru cei care au renunțat să mai mănânce produse din carne. Evident, pentru ei, Crăciunul rămâne o sărbătoare la fel de importantă, însă cu alte bucate pe masă. Pentru că există o multitudine de variante posibile, un preț al festinului de Crăciun în stil vegetarian ar fi greu de stabilit, dar, aprope sigur, este cel puțin la fel de scump. Iată totuși câteva sugestii, de preparat acasă:

Ardei umpluți cu ciuperci

Supă cremă de legume

Orez cu legume și șnitele de cașcaval

Pește cu legume la grătar

Mini tarte cu brânză

Conopidă coaptă

Salată de icre, de cous cous, de humus

Tartă cu fulgi de ciocolată și cocos

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentFetele vicelui, cadouri cu repetiție de la Moș
Articolul următorIncompatibilitate mai ceva ca gripa aviară!