440 de copii abuzați în Neamț, 23 dintre ei au fost agresați sexual, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDGASPC Neamț în colaborare cu FICE România a organizat în perioada 1-19 noiembrie 2020, Campania 19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor. Campania a ajuns la a 8-a ediție, iar acțiunea de anul acesta s-a desfășurat preponderent în mediul online. Tema abordată a fost „Prevenirea violenței și abuzului sexual asupra copiilor“, la acțiune au participat școli din comunele Trifești, Gâdinți, Pâncești, Săbăoani, Români, Rediu, Petricani, etc. și mai multe colegii din Piatra Neamț, Roman, Târgu Neamț.

Totuși, în ciuda tuturor eforturilor făcute de autorități, numărul cazurilor de copii abuzați continuă să fie alarmant și în acest an. Situația a fost analizată de specialiștii DGASPC Neamț, care transmit că în 2020 au existat 440 de situații în care au fost abuzați copii. Dintre acestea s-au înregistrat 169 de cazuri de neglijare, după care 57 de cazuri de abuz fizic și 23 de cazuri de abuz sexual. Specialiștii transmit că majoritatea agresorilor sexuali sunt persoane apropiate victimelor, sau chiar persoane din familie. De la începutul anului s-a raportat în fiecare lună câte un caz de abuz sexual, cele mai multe raportându-se în luna septembrie (4 cazuri). În cele din urmă, 44 de copii au fost puși sub protecție în regim de urgență, aceștia ajungând în grija asistenților maternali din cadrul DGASPC.

Deși toate formele de abuz au consecințe dramatice și afectează dezvoltarea unui copil, specialiștii au constatat că abuzul sexual este una dintre cele mai traumatizante experiențe cu un puternic impact negativ asupra bunăstării copilului, creşterii şi dezvoltării sale şi are consecințe pe termen lung, chiar pentru întreaga viață. Protecţia copilului este o prioritate pentru DGASPC și încercăm prin toate mijloacele să reducem violența sexuală asupra copilului prin implicarea specialiștilor, a autorităţilor și altor reprezentanți  ai societății civile“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț

Pe 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a prevenirii abuzurilor asupra copiilor, iar astăzi 20 noiembrie, este Ziua Internațională a drepturilor copiilor.

A.H.

Articolul precedentSalariile profesorilor, stabilite de elevi și profesori?
Articolul următorL2 U Cluj a suferit două înfrângeri consecutive cu Enache pe banca tehnică; Aerostar învinge Petrolul cu 4-1!