0:00

O zi epuizantă pentru pompierii nemţeni care au avut de muncit la 11 incendii de vegetaţie uscată care au afectat aproximativ 40 de ha.

Unul dintre acestea a avut loc pe strada Fermelor din Piatra Neamţ, cuprinzând 70 de mp de mirişte şi materialele plastice provenind de la piese rezultate din dezmembrarea de autoturisme de la o firmă de profil din acea zonă. De asemenea, în zona cunoscută drept Balaur din Piatra Neamţ au ars 6 ha de teren cu plante uscate.

Un incendiu s-a petrecut și în zona cimitirului din Dumbrava Roșie

40 de ha de mirişte au ars ieri în Neamţ, alte 130 ha în Botoşani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Alte incendii, pe suprafeţe mai mari de teren au avut loc în Răucești (8 ha), satul Bradu din comuna Grințieș (3 ha), satul Averești, comuna Ion Creangă (3 ha), satul Valea Seacă, comuna Bălțătești (10 ha), pe strada Vânătorului din orașul Târgu Neamț (500 mp), în comuna Vânători Neamț (30 mp de teren şi 2 m dintr-un gard și 1 mp din peretele unei locuințe), în  Nemțișor, Vânători Neamț (5000 mp). Tot ieri, au ars 4 ha în satul Pârâul Cârjei din comuna Borca, 1.000 mp şi o magazie de 10 mp în satul Crăiești, comuna Bozieni, 800 mp în comuna Dumbrava Roșie şi 2000 mp în Răuceşti.

40 de ha de mirişte au ars ieri în Neamţ, alte 130 ha în Botoşani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Din fericire nu au fost victime. În toate aceste incendii cineva a dat foc plantelor uscate pentru a curăţa un teren, după care a plecat lăsând focul nesupravegheat.

O casă, două anexe, un depozit de furaje și vegetația uscată de pe aproximativ 130 hectare au ars în urma a nouă incendii produse, în ultimele 24 de ore, în județul Botoșani. Zeci de incendii de vegetaţie uscată au fost în Iaşi, Suceava, Bacău şi Vaslui cu afectarea a peste 100 de ha.

40 de ha de mirişte au ars ieri în Neamţ, alte 130 ha în Botoşani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

OUG nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului interzice arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională, al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 – 50.000 lei persoane juridice. Iar HG nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor prevede că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Angela Croitoru

FOTO: ISU Neamț

Articolul precedentCu serviciile de inchirieri auto Otopeni de la Carhunt.ro puteti calatori oriunde
Articolul următorIncendiu puternic la o sală de fitness din Bârlad
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.