pietricica turism

Ca în fiecare an, prima zi de şcoală a însemnat, pentru poliţişti şi jandarmi începutul unor noi misiuni. Patrulele de ordine public şi-au reluat locurile din teren, în preajma unităţilor de învăţământ, iar echipajele care aveau deja traseele stabilite au în atenţie şcolile mai ales în intervalele orare în care încep şi se încheie cursurile. Evident “măsurile specifice, care să conducă la îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ” sunt dus la îndeplinire în colaborare cu poliţiştii locali şi cu jandarmii.

Iar pentru a preveni orice fel de incident în incinta sau în apropierea şcolilor, se vor face patrulări şi când nu sunt cursuri pentru că terenurile de sport sunt frecventate şi în afara orelor de program. “De asemenea, poliţiştii vor identifica şi controla unităţile economice din zona adiacentă şcolilor cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor”, a precizat subcomisarul Costel Irina, din cadrul IPJ Neamţ.

“Pe parcursul noului an şcolar, vor fi derulate şi acţiuni pentru prevenirea absenteismului şcolar, în colaborare cu cadre didactice. La fiecare şcoală vor fi afişate datele de contact ale poliţistului de proximitate, pentru o mai bună comunicare. O atenţie deosebită va fi acordată unităţilor de învăţământ din mediul rural. Poliţiştii din structurile de prevenire, de proximitate şi de la posturile comunale vor avea întâlniri atât cu reprezentanţi ai şcolii, cât şi cu părinţi şi elevi, în vederea derulării unor activităţi de prevenire pe problematica delicvenţei juvenile şi victimizării minorilor, precum şi a unor campanii de informare pe diverse domenii”.

Totodată, poliţiştii rutieri vor include zona şcolilor în perimetrul în care desfăşoară activităţi preventive, astfel încât elevii să circule în siguranţă, chiar dacă au de traversat artere aglomerate. Tot poliţiştii rutieri se vor ocupa cu verificarea şoferilor şi a stării tehnice a microbuzelor care transportă copii. Ieri, 303 poliţişti  au fost prezenţi la festivităţile de deschidere a anului şcolar şi le-au vorbit elevilor atât despre comportamentul pe care trebuie să-l aibă, cât şi despre activităţile pe care le au în agendă pentru perioada următoare. (C. MIRCEA)