Cimentul este esențial pentru orice construcție modernă, fiind imposibil să transformi în realitate casa visurilor tale fără a-l utiliza în cantități considerabile. O diversitate de lucrări specifice unui șantier de construcții implică un anumit tip de ciment pentru a obține rezultatele dorite și, inclusiv, durabilitate în timp. Prin urmare, este important să achiziționezi produsul potrivit pentru orice proiect, existând inclusiv opțiuni dedicate pentru turnarea unei șape sau pentru zidărie și tencuială.
Descoperă în cele ce urmează trei sfaturi de care ar trebui să ții cont atunci când vrei să lucrezi cu ciment! Astfel, vei putea asigura succesul tuturor proiectelor tale cu ușurință.
1. Ferește sacii de ciment de umezeală
Sacii de ciment sunt foarte susceptibili la umezeală și la schimbări de temperatură, deci este important să îi protejezi. Umiditatea poate avea un impact negativ asupra calității cimentului, prin scăderea rezistenței sale și diminuarea calităților sale de liant. Prin urmare, este important să achiziționezi doar cantitatea absolut necesară. Află aici mai multe detalii despre numărul de saci de ciment care intră într-un metru cub de beton.
Totodată, dacă este necesar să îi depozitezi pentru un anumit timp, alege un loc uscat și răcoros, ferit de lumina directă a soarelui. Îi poți proteja suplimentar introducându-i în saci de plastic și așezându-i în stive pe un sistem construit din scânduri. Este bine ca acest sistem să fie dispus la cel puțin 50 cm distanță față de pereții exteriori. În momentul utilizării, este important să verifici atât termenul de garanție, cât și starea cimentului.
2. Alege un tip potrivit de ciment
Cimentul trebuie ales în funcție de proiectul pentru care este necesar. Spre exemplu, dacă vrei să îl folosești pentru obținerea betonului, vei avea nevoie de ciment Portland. Și acesta poate fi de mai multe tipuri, unele opțiuni dispunând de adaosuri care îmbunătățesc anumite proprietăți ale betonului obținut.
Poți achiziționa și ciment cu întărire rapidă care este diferit de cimentul Portland pentru că este bazat pe aluminați și nu silicați de calciu. Acest lucru este avantajos pentru că permite utilizarea sa inclusiv la temperaturi scăzute și continuarea proiectului mai rapid. Nu uita nici de cimentul care poate fi utilizat și pentru anumite lucrări de interior. De regulă, o astfel de opțiune este un ciment Portland care include calcar și poate asigura o mai bună uniformitate.
3. Prepară și amestecă cimentul corect
Fie că vrei să obții beton, mortar sau materialul necesar pentru turnarea unei șape, pentru a te bucura de rezultate optime, este important să respecți proporțiile specificate pe ambalajul tipului de ciment achiziționat. Spre exemplu, în cazul betonului, dacă se mărește cantitatea de apă recomandată, rezistența amestecului obținut va fi scăzută și va crește riscul ca apa să se separe.
Totodată, trebuie respectată și o anumită ordine de introducere a materialelor utilizate pentru obținerea betonului. Se adaugă mai întâi pietrișul, urmat de nisip, ciment și apă. În același timp, este important ca toate aceste materiale să fie amestecate cât mai bine pentru a elimina bulele de aer și a obține o consistență cât mai omogenă. Pentru rezultate optime, este bine ca umiditatea nisipului să nu fie foarte ridicată, altfel va fi necesară creșterea volumului de nisip.
Granulația pietrișului influențează și ea calitatea betonului rezultat. Atunci când granulele sunt prea rotunde și lucioase, cimentul nu va adera corespunzător și rezistența betonului va fi mai scăzută. Dacă sunt prea plate, crește riscul de apariție a golurilor și rezistența poate fi afectată.
Cimentul este esențial pentru orice construcție modernă și poate influența semnificativ calitatea și durabilitatea rezultatelor obținute, în special atunci când este utilizat pentru obținerea betonului. Nu uita să porți echipament de protecție adecvat de fiecare dată când lucrezi cu ciment: mască, ochelari de protecție și mănuși de lucru groase și să ții cont de sfaturile menționate!