3 beneficii neasteptate de care se bucura cititorii literaturii thriller, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPoate crezi ca citesti doar din placere si ca un roman thriller bun este doar o experienta distractiva. Se pare, insa, ca astfel de carti iti ofera mult mai multe decat te astepti. Cititul acestui gen iti poate aduce multe beneficii la care nu te gandesti!

Cand incepi o noua carte, in mare parte, stii la ce sa te astepti. Un thriller bun te captiveaza si te tine in suspans pana la final si, uneori, chiar si dupa ce paginile s-au terminat. 

S-a dovedit, insa, ca povestile pline de mister fac mai mult decat sa-ti taie rasuflarea si sa-ti faca inima sa bata cu putere. 

Iata 3 dintre beneficiile de care te poti bucura la care nu te-ai fi gandit niciodata:

  • Stimuleaza gandirea

Cititul genurilor literare precum thriller, mystery si alte tipuri de fictiune care te tin in suspans antreneaza mintea prin stimularea mai multor zone din creier. 

Studiile arata ca, pe masura ce citesti, creierul proceseaza cuvintele intr-un mod care te face sa experimentezi evenimentele din carte ca si cum ar avea loc in realitate. Acest lucru te ajuta in cel putin doua moduri:

  • Ofera creierului o experienta activa. Asa cum corpul trebuie sa faca exercitiu fizic pentru a ramane in forma si creierul trebuie sa fie antrenat pentru a-l mentine sanatos. Thrillerele si misterele sunt pentru minte ca niste puzzle-uri ce trebuie rezolvate.
  • Inveti. Desi ai impresia ca o faci din placere, fictiunea este o modalitate extraordinara de a invata. Creierul tau absoarbe informatiile citite, le analizeaza si le stocheaza pentru referinte viitoare.

Acest lucru face ca stimularea gandirii sa fie unul dintre beneficiile neasteptate pe care cititul acestui gen ti le ofera.

  • Reduce stresul

Desi acest lucru poate parea contradictoriu, deoarece intamplarile sunt pline de tensiune si iti fac inima sa bata mai repede, atunci cand te relaxezi, exista un efect de eliberare, care, in final, conduce la reducerea stresului. 

Imagineaza-ti ca aceste povesti sunt ca niste mingi antistres. Strangi mingea foarte puternic, ceea ce implica incordarea muschilor, dar atunci cand te relaxezi, apare efectul de eliberare.

Pe masura ce citesti, in corpul tau se produc anumite reactii chimice, desi experienta este indirecta. Aceste evenimente nu ti se intampla tie, dar creierul tau reactioneaza ca si cum s-ar intampla.

Ceea ce vei obtine la sfarsitul cartii este o senzatie eliberatoare similara cu cea resimtita in cazul exercitiului fizic.

  • Intarirea valorilor si a principiilor 

Stimularea si consolidarea valorilor si a principiilor sunt beneficii neasteptate ale literaturii thriller. 

Acest gen se bazeaza adesea pe unele dintre cele mai importante valori ale oamenilor – viata, libertatea si dreptatea. Fiecare poveste evidentiaza o parte a raului, ceea ce inseamna ca, inevitabil, este scos la lumina omologul sau, binele. Aceasta eterna lupta o poti regasi in literatura mystery de pe Litera, dar este la fel de valabila si in cazul romanelor de suspans.

Cand lecturezi o poveste plina de amenintari impotriva acestor valori de baza, iti este oferita sansa de a-ti analiza propriile principii si de a le intari. Cand binele triumfa raului, simti ca lumea revine in echilibru si capeti forte proaspete pentru a continua.

Prin urmare, pe langa beneficiile cititului in general, precum imbogatirea vocabularului, asimilarea de cunostinte si altele asemenea, fiecare gen literar in parte aduce o contributie diferita dezvoltarii tale, inclusiv thrillerele. 

Sursa foto: unsplash.com

Articolul precedent8 angajați ai Spitalului Târgu Neamţ – infectaţi cu noul coronavirus
Articolul următor7 amenzi pentru lipsa măștii, 40 de autobuze controlate
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.