0:00

Primăria Piatra Neamț a aprobat, începând cu luna noiembrie, ajutorul pentru încălzirea locuinței a 3.052 de familii. Din dosarele depuse pentru ajutor, 2.180 au primit sprijin din partea autorităților locale pentru încălzirea cu gaze naturale, 322 cu energie electrică, 435 pentru încălzirea cu lemne și 115 pentru beneficiarii de ajutor social, tot cu lemne.

Dar nu toate dosarele depuse de nemțeni au fost și aprobate. În cifre, au fost respinse 627 de cereri. Motivele respingerii au fost următoarele:

  • solicitanții nu au domiciliul/ reședința la adresa înscrisă în cerere;
  • veniturile membrilor familiei depășesc plafoanele până la care se pot acorda ajutoarele de încălzire (gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni, combustibili petrolieri). Beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinței în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 0 și 615 lei, în cazul familiilor și persoanelor singure);
  • solicitanții dețin bunuri care duc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei (autoturism cu o vechime mai mică de 10 ani, terenuri intravilane care depăşesc 1.000 mp);
  • solicitanții nu au prezentat documente care atestă calitatea de chiriaș, proprietar, comodatari.

Ajutoarele pentru încălzire se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute.

Conform legislaţiei în vigoare, ajutoarele de încălzire variază între 240 lei pentru familiile cu venituri până la 155 lei/persoană şi 48 lei pentru venituri de până la 615 lei/persoană. Plata ajutoarelor pentru încălzirea cu lemne a locuinţei se face direct titularului şi se efectuează o singură dată, la începutul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului sau pentru lunile rămase din sezon, în funcţie de data depunerii cererii. Plata ajutoarelor pentru încălzirea cu energie electrică sau gaze naturale se realizează direct cu furnizorul de utilităţi şi se reflectă în facturile primite de beneficiar. (Oana I. TOMA)

Articolul precedentGratuități la Troleibuzul și în 2015
Articolul următor… pe scurt …