0:00

Vasile Diaconu, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu-Neamţ ne-a informat că, anul trecut, aproximativ 3.000 de vizitatori au pășit pragul muzeului. „Muzeul din Târgu-Neamț a luat ființă în anul 1957, el funcționând în mai multe locații, iar din anul 1978 a fost transferat în clădirea actuală, în fosta Școală Domnească, școală în care a învățat și Ion Creangă. După ce a trecut în mai multe reorganizări, cea mai recentă fiind cea din 2012 , muzeul se prezintă cu o expoziție structurată pe două segmente: istorie și arhelogie și o parte de etnografie. Expoziția de bază a muzeului este axată în mod special la zona orașului Târgu-Neamț, ce aduce în prim plan mărturii descoperite, identificate sau specifice zone învecinate orașului. La parter avem trei săli, dintre care una este și sală de expoziții temporare, iar în celelalte sunt expoziții de arheologie cu principalele mărturii arheologice, unele dintre ele foarte vechi. La etaj mai avem trei încăperi unde se regăsește segementul etnografic, unde se găsesc piese de mari dimensiuni , moară de apă, presă de ulei. Anul trecut am avut aproximativ 3.000 de vizitatori, dar nu e un număr constant, însă în perioada estivală vin destul de mulți vizitatori. În lunile de iarnă fluxul de vizitatori nu este chiar așa de mare”, ne-a declarat Vasile Diaconu, directorul Muzeului.

Pentru anul 2014, directorul și-a propus o serie de activități. „Pentru anul acesta ne-am propus o serie de activități, printre care o expoziție temporară adusă de la Muzeul din Piatra-Neamț, care se va numi Arta restaurării. Vom mai avea o altă expoziție în primăvară cu pești fosili, tot cu sprijinul Muzeului de Istorie din Piatra-Neamț, o altă activitate la 1 martie dedicată nașterii lui Ion Creangă, de Ziua Muzeelor pe 18 mai va trebui să organizăm o manifestare și orice alte manifestări care au tentă culturală noi le putem găzdui. De asemenea, pe 14 ianuarie, în colaborare cu Casa de Cultură Ion Creangă, vom organiza un eveniment în cinstea lui Mihai Eminescu”, ne-a mai informat Vasile Diaconu.

Istoric

În anul 1940 a avut loc prima expoziție muzeală a Muzeului de Istorie din Târgu Neamt cu obiecte descoperite de către profesorii Ilie Minea și Dumitru Constantinescu ca urmare a cercetărilor arheologice desfășurate la Cetatea Neamțului. Muzeul ca instituție a luat ființă în anul 1957 cu ocazia aniversării a 500 ani de când Ștefan cel Mare a urcat pe tronul Moldovei. De-a lungul timpului muzeul de istorie și etnografie din Târgu Neamț a funcționat în mai multe locații, dar din anul 1978 a fost mutat în clădirea în care funcționează și astăzi. Clădirea muzeului este monument de arhitectură și a fost construită între anii 1852-1853. Funcționând  inițial ca Școală Domnească, putem aminti că, în această clădire au învățat Ion Creangă și Vasile Conta. Expoziția permanentă a muzeului cuprinde obiecte descoperite în urma săpăturilor arheologice desfășurate între anii 1939 – 1963. Forma actuală a expoziției de la muzeul de istorie și etnografie din Târgu Neamț a fost stabilită între anii 1986-1987 când expoziția de bază a muzeului a fost reorganizată complet. Aceasta prezintă o sinteză a bogăției istoriei medievale a orașului Târgu Neamț dar și a meșteșugurilor tradiționale din Depresiunea Neamț. Expoziția mai cuprinde într-un pavilion special amenajat din curtea muzeului o serie de instalații țărănești. (C.T. STURZU)

Articolul precedentManifestări eminesciene
Articolul următorCascadorie pe patru roți