Polițiștii nemțeni au intervenit, în primele 10 luni ale anului în curs, la aproximativ 3.000 de cazuri de violență în familie, fiind emise aproximativ 300 de ordine de protecție provizorii. Victimele sunt în mare parte femei, aproximativ 75%, iar circa 14% din totalul victimelor sunt minori. În privința autorilor acestor infracțiuni, în 97% din cazuri sunt bărbați.
“În perioada analizată, prin emiterea ordinelor de protecție provizorii au fost dispuse aproximativ 500 de măsuri de protecție, constând fie în evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, fie în reintegrarea victimei în locuința comună, sau obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime față de victimă sau membrii familiei“, anunță Poliția Neamț.
Ordinul de protecție provizoriu poate fi emis direct de polițist, având un caracter executoriu, fără termen și fără somație și o valabilitate de cinci zile. În această perioadă, victima poate solicita instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție care poate avea o durată de până la șase luni.
În acest context, trebuie spus că, în fiecare an, pe 25 noiembrie, la nivel mondial, este marcată Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Cu această ocazie, polițiștii de prevenire din cadrul I.P.J Neamț, alături de specialiști din cadrul D.G.A.S.P.C. Neamț, au vrut să tragă un semnal de alarmă și de conștientizare asupra efectelor violenței, care uneori pot escalada, având urmări dintre cele mai grave. Au fost realizate fotografii cu mesajul STOP, mesaj ce este adresat tuturor formelor de violență:
(G.S.)