0:00

28 septembrie – Ziua mondială de luptă împotriva rabiei, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiZiua mondială de luptă împotriva rabiei se marchează anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Alianței Mondiale pentru Controlul Rabiei, cu scopul de a informa populația despre riscul de îmbolnăvire și de a oferi informații asupra modului de prevenire și asupra modalităților prin care cetățenii și instituțiile pot ajuta la eliminarea principalelor surse de rabie la nivel mondial.

Anual se înregistrează aproximativ 55.000 de decese din cauza acestei boli (mai ales în Africa și Asia), 40% din cei mușcați de un animal bolnav sunt copiii sub 15 ani, iar câinii reprezintă sursa de virus în 99% din decesele umane.

Rabia este o boală care poate fi 100% prevenită prin informarea și educarea proprietarilor și vaccinarea animalelor.

Eliminarea/reducerea cazurilor de rabie la animale este condiția primordială pentru reducerea riscului de transmitere la om și astfel se poate înlătura una dintre amenințările majore la adresa sănătății umane, potrivit rabiesalliance.org.

Anual, peste 15 milioane de persoane primesc profilaxie post-expunere, rabia fiind astfel principala zoonoza la nivel mondial, ceea ce impune menținerea ei în atenția sănătății publice.

28 septembrie – Ziua mondială de luptă împotriva rabiei, ZCH NEWS - sursa ta de informații
În Romania, A.N.S.V.S.A. este autoritatea statului cu cea mai mare implicare în eradicarea rabiei, care elaborează anual Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului. În cadrul acestuia este inclus și Programul de monitorizare, control și eradicare a rabiei, care beneficiază de cofinanțare din partea Comisiei Europene.

Rabia este o boală mortală cauzată de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae (familia Rhabdoviridae), care ataca sistemul nervos. Se transmite de la animale la oameni (zoonoza) și a fost identificată în peste 150 de țări de pe toate continentele, excepție făcând Antarctica. Virusul infectează animalele domestice și sălbatice și se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, mușcătură sau zgârietură). (ZCH NEWS)

Articolul precedentIonel Arsene: PSD Neamț îl susține pe Liviu Dragnea pentru președinția partidului
Articolul următorFinal de scandal? Primăria Iaşi replantează teii pe care i-a tăiat!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.