padurarPe fondul creșterii agresiunilor împotriva personalului silvic, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a hotărât miercuri, 27 noiembrie, ca personalul silvic cu atribuţii de pază să fie dotat cu armament de serviciu, letal sau neletal. Până acum pădurarii, care au atribuții clare de pază a fondului forestier, aveau doar arme cu aer comprimat pentru pază și doar unii aveau arme letale pentru combaterea dăunătorilor, dar nu le puteau folosi în timpul programului de patrulare.

În județul Neamț sunt 250 de pădurari, însă și personalul de la birouri are atribuții de pază a fondului forestier”, ne-a declarat Ovidiu Gârbea, liderul Sindicatului Silvicultorilor Neamț. ”Începând de anul viitor, când vor fi prinse în buget fondurile necesare achizițonării armelor, pădurarii vor primi pistoale cu glonț. Totodată, prin Acordul ”Scutul Pădurii” vor fi actualizate protocoalele încheiate cu Poliția și cu Jandarmeria, pentru a ne acorda sprijin imediat în timpul acțiunilor pe care le facem în punctele nevralgice. În județul Neamț există cel puțin 3 puncte de acest tip la Țolici, la Crăcăoani și la Vadu Veja, unde vin la furat lemne romii din județul Iași”.

Conform datelor făcute publice de Romsilva, în anul 2019 au fost 16 agresiuni împotriva personalului silvic care asigură paza pădurii.

Modificarea statutului personalului silvic a mai adus noutăți în privința drepturilor salariale și a gratificației, în limita a 5 salarii brute, acordate la pensionarea la vârsta standard. Până acum doar personalul Romsilva beneficia de această gratificație, însă de la anul vor primi acești bani și angajații ocoalelor silvice private, precum și silvicultorii care lucrează la firme de exploatare forestieră.

C.M.

Articolul precedentPrăpăd de la o țigară
Articolul următorDezvelirea plăcii aniversare 150 de ani la Colegiul Național „Petru Rareș”