ziua armatei 02Ziua Armatei este celebrată în onoarea militarilor români şi pentru evocarea faptelor de arme şi a evenimentelor cu semnificaţie majoră din istoria modernă şi contemporană a Armatei Române. În 2015, Ziua Armatei Române va fi marcată, în premieră, şi în Federaţia Rusă, prin inaugurarea în zona Volgograd a unui cimitir pentru soldaţii români morţi în Al Doilea Război Mondial.
Ziua Armatei este marcată prin evenimente organizate în toate marile garnizoane din ţară, în bazele din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români şi în ţările în care România are acreditați ataşaţi ai apărării sau are reprezentanţe militare.
În prezent, 766 de militarii Armatei României participă la misiuni internaţionale de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare. Aceste misiuni, de tip coaliţie sau desfăşurate sub egida NATO, UE, OSCE şi ONU, sunt expresii ale îndeplinirii angajamentelor pe care România şi le-a asumat ca membru al comunităţii internaţionale.
În premieră, Ziua Armatei Române va fi marcată în Federația Rusă, prin inaugurarea în zona Volgograd a unui cimitir pentru soldații români morţi în Al Doilea Război Mondial, a anunţat ministrul apărării naţionale Mircea Duşa,  vineri 16 octombrie, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.

La Rossoşka, în regiunea Volgograd (fostă Stalingrad), Federaţia Rusă, pe 25 octombrie, de la ora 10.00, va fi organizată o ceremonie oficială de inaugurare a Cimitirului de onoare românesc, prima necropolă de război construită pentru militarii români căzuţi în lupta de la Stalingrad. Necesitatea înfiinţării acestei necropole a fost determinată de faptul că România este singurul stat participant la Campania din Est care nu reamenajase un cimitir de război pentru militarii români căzuţi în luptă la Stalingrad, Cotul Donului şi în Stepa Calmucă.

BUCUREŞTI

ziua armatei 0124 şi 25 octombrie – Ziua Porţilor Deschise la Cercul Militar Naţional, Muzeul Militar Naţional, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Memorialul Eroilor Neamului;

25 octombrie, Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol şi Monumentul Eroilor Patriei de la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” – Expoziţie fotografică ale unor  morminte şi opere comemorative de război româneşti;

25 octombrie, ora 8.30, Monumentul Eroilor Patriei, de la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” – Ceremonie militară de depuneri de coroane de flori; ora 10.00, Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol – Ceremonii militare de depuneri de coroane de flori, depunerea unei urne cu pământ adus din Republica Kalmâkia, Federaţia Rusă, şi depunerea Jurământului militar de către studenţi şi cursanţi din garnizoana Bucureşti; ora 11.00, Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României, din Parcul Tineretului – Ceremonie militară de depuneri de coroane de flori; ora 18.30 – Retragere cu torţe pe traseul Cercul Militar Naţional (Str. Constantin Mille nr. 1) – B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei, Podul Cotroceni, Şoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul Vasile Milea, Statul Major al Forţelor Terestre (Str. Drumul Taberei nr 7 H).

CAREI

carei monument25 octombrie, ora 12.30, Ansamblul monumental – Ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane de flori, festivitatea de sosire a “Ştafetei Veteranilor” şi depunerea Jurământului militar de către studenţii Academiei Forţelor Terestre din Sibiu;

ora 14.30, Sala de spectacole a Palatului Karoly – Recital susţinut de maestrul Nicolae Voiculeţ, împreună cu Muzica Reprezentativă a M.Ap.N. (ZCH NEWS; surse: stiri.tvr.ro; agerpres.ro; mapn.ro)

Articolul precedentBICAZ: Dezvelirea bustului poetului Mihai Eminescu GALERIE FOTO
Articolul următorFântânar „scăpat” într-un puţ adânc de 26 de metri
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.