0:00

Marţi, 25 octombrie, se va produce o eclipsă de Soare, care va fi vizibilă din România.

“Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate, pentru că vă puteți pierde vederea”, avertizează Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

Pe teritoriul României, acoperirea Soarelui va fi între 33% și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare, de 44%, se află în nord-estul țării, după cum se vede în harta de mai jos:

25 octombrie: eclipsă de Soare vizibilă din România, ZCH NEWS - sursa ta de informații“Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28. Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă. În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2 ore şi 26 de minute”, potrivit sursei citate. Eclipsa pe glob:

25 octombrie: eclipsă de Soare vizibilă din România, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLa Piatra Neamţ, eclipsa va debuta la 12:23:18, maximul va fi la 13:35:36 şi se va încheia la 14:47:31. Acoperirea va fi de 42%. Rămâne de sperat să beneficiem de cer senin.

Cum se poate observa eclipsa

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtru este Mylar, ce poate fi găsit la magazinele specializate de astronomie. Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare.

“Priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim. Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei. Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop”, potrivit reprezentanţilor Observatorului Astronomic. Un infografic despre eclipsa de Soare:

25 octombrie: eclipsă de Soare vizibilă din România, ZCH NEWS - sursa ta de informații(M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentVasile Dîncu a demisionat din funcția de Ministru al Apărării
Articolul următorVideo. Lucrări în desfășurare pe str. Mihai Viteazu din Piatra Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.