0:00

220.000 lei amenzi pentru angajatori „uituci”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLuna septembrie a fost cu ghinion pentru 15 angajatori din Neamț, care au sperat că „ulciorul merge de multe ori la apă” și s-au folosit de munca la negru a 28 de persoane. „În luna septembrie, au fost controlați 143 agenți economici. Cu prilejul controalelor, au fost aplicate 23 sancțiuni contravenționale, din care 19 amenzi contravenționale, însumând 224.100 lei, respectiv patru avertismente contravenționale. (…) De asemenea, au fost depistați 15 angajatori la care lucrau 28 persoane fără forme legale de angajare. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fără forme legale de angajare a fost de 220.000 lei”, informează cei de la ITM Neamț.

Un angajator, la care au fost descoperite șase persoane care lucrau fără forme legale, riscă acum să facă închisoare de la unu la doi ani sau să plătească amendă penală pentru că a avut mai mult de cinci angajați pentru care nu a încheiat contracte de muncă. „Au fost depistate, de asemenea, 34 de persoane pentru care angajatorii au înregistrat contractele individuale de muncă în registrul general de evidență al salariaților în format electronic, cu încălcarea termenului prevăzut de HG nr.500/2011 (art.4,alin.1,lit.a  – cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză), fiind dispuse 60 de măsuri pentru remedierea neconformităților. Au fost aplicate 3 amenzi contravenționale în valoare de 2.300 lei”, precizează cei de la Inspectoratul de Muncă.

Amenzi și pentru patronii din construcții sau alimentație publică

Pentru combaterea cazurilor de muncă la negru, în perioada 16 iunie – 23 septembrie, inspectorii antifraudă din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și inspectorii de muncă au făcut acțiuni de control, fiind vizate cu precădere firmele care activează în domenii de activitate precum: confecții, construcții, pază și protecție, curățenie, alimentație publică, silvicultură, transport, comerț, arhivare și depozitari. Conform celor de la ITM, în aceste sectoare au fost identificate cele mai mari riscuri legate de utilizarea forței de muncă fără forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare. „Au fost controlați 13 angajatori și, cu prilejul controalelor, au fost depistate 61 de neconformități. Au fost aplicate 6 sancțiuni, din care o amendă pentru muncă fără forme legale, în cuantum de  20.000 lei, și 5 sancțiuni în cuantum de 6.000 lei pentru încălcarea altor prevederi legale din domeniul relațiilor de muncă”.

Nici cei care au restaurante sau alte servicii de alimentație publică n-au scăpat de controale și amenzi pentru folosirea de personal fără forme legale de angajare. Au fost verificate 30 de firme cu 250 de salariați, fiind aplicate 4 amenzi pentru muncă fără forme legale, însumând 50.000 lei, și 4 sancțiuni în valoare de 1.800 lei, pentru încălcarea altor prevederi legale.

Andreea AMARIEI

Articolul precedentFOTO + VIDEO O mașină a luat foc în mers
Articolul următorControale în Piaţa Centrală Piatra Neamţ! Trei femei cercetate penal!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.