0:00

22.600 lei – cheltuieli judiciare într-un proces penal, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUn proces penal cu acuze de distrugere, între doi vecini care nu se înțeleg, s-a terminat cu o pedeapsă cu suspendare și plata unor daune către victima infracțiunii de vreo 6.000 de lei. Ceea ce deosebește acest caz de altele similare este valoarea foarte mare a cheltuielilor judiciare pe care trebuie să le achite cel acuzat, peste 22.000 lei. S-a ajuns aici deoarece pentru dovedirea activității infracționale au fost necesare mai multe expertize judiciare, inclusiv genetică de stabilire a ADN-ului.

Conform actelor de urmărire penală între cei doi vecini din localitatea Vădurele exista o stare conflictuală mai veche generată de faptul că victima infracțiunii era deranjată și l-a reclamat în repetate rânduri pe vecinul lui, acuzându-l că prestează activități de dezmembrare auto fără autorizație. Pe fondul acestei situații, anchetatorii au stabilit că în noaptea de 27/28 mai 2021 autorul ar fi aruncat în curtea vecinului două sticle incendiare. Ambele au ricoșat în peretele casei, au căzut la sol și au generat aprinderea unui autovehicul.

Proprietarul mașinii a auzit incidentul, a ieșit din casă și a reușit să stingă focul înainte ca incendiul să se extindă. La finalul procesului, bărbatul de 32 de ani, din Vădurele, a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunii de distrugere, fiind condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. El a fost obligat să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunității și trebuie să-i achite vecinului daune care se cifrează la circa 6.314 lei. „În temeiul art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul să plătească statului suma de 22.600 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate în procesul penal, din care suma de 20.000 lei cheltuieli avansate în cadrul urmăririi penale și suma de 2.600 lei cheltuieli avansate în cadrul procedurii camerei preliminare și a judecății”, conform Judecătoriei Piatra Neamț. Tânărul trebuie să mai scoată din buzunar alți 6.000 de lei, pentru acoperirea cheltuielilor de judecată ale părții vătămate. În aceste condiții toată „distracția” ajunge la un cost aproximativ de 35.000 lei.

(G. S.)

Articolul precedentFOTO Acțiune pentru combaterea transportului ilegal de lemn în comuna Ion Creangă
Articolul următorTarifele decontate pentru medicii de familie și cei din ambulatoriu se mențin până la sfârșitul anului
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.