Compania Digital Nation din Piatra Neamţ a reuşit să pregătească în domeniul IT, prin Programul Generaţia Tech, 210 elevi de la mai multe licee din oraş.
Din cei 420 de tineri care s-au înscris iniţial în program, jumătate au parcurs toate modulele de curs desfăşurate pe parcursul a patru luni, iar 193 dintre aceştia au promovat şi au o diplomă care certifică competeneţele dobândite.
Potrivit directorului Claudiu Pană, de la Digital Nation, programul s-a desfăşurat în parteneriat cu Primăria Piatra Neamţ şi liceele din localitate, beneficiind de colaborarea unor firme nemţene precum Dinamic 92, Dolinex sau Kober.
Prin aceste cursuri gratuite elevi cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, au căpătat competenţe IT şi digital marketing, iar cei care au finalizat şi cursurile de avansaţi au învăţat programare Java şi Java Script.
“În primele două săptămâni de curs ei au avut posibilitatea să se mute pe alte cursuri, decât cele accesate anterior. Scopul nostru a fost de a construi o comunitate on-line, live şi de a integra tinerii pe platforma on-line, unde avem deja 5000. Le dăm task-uri practice, au fost peste 40.000 de astfel de task-uri în cele 4 luni de curs. Iar, faptul că am ajuns la o promovabilitate record de 92%, dacă este să ne comparăm cu cei 10-15% ai altor concurenţi de pe piaţa de formare IT, este un motiv de mândrie pentru noi“, a declarat Claudiu Pană.
Printre cei care au finalizat aceste cursuri, cu succes, pe care cei de la Digital Nation îi numesc “explorers“ se numără Vlad Butnaru, care acum lucrează pentru un site din Finlanda şi care a lucrat câteva luni pentru compania Volta din Piatra Neamţ şi Nikolas Amăriuţei, de la Liceul Economic Alexandru Ioan Cuza din Piatra Neamţ.
“A fost o experienţă foarte utilă având în vedere că era prima oară când mă angajam şi nu ştiam ce mă aşteaptă. Am învăţat foarte multe lucruri în scurt timp. Cei de la Volta aveau un volum foarte mare de informaţii pe care le-am structurat, pe categorii, astfel încât să poată accesa în timp util informaţia de care aveau nevoie“, a spus Vlad.
Nikolas este unul dintre tinerii care au intrat în acest program încă din 2019, a urmat inclusiv cursurile de avansaţi, Java şi Java Script şi este încântat de tot ceea ce a învăţat şi a trăit în Workplace – comunitatea platformă: “Cel mai mult mi-a plăcut comunitatea, pentru că, în viaţa reală nu poţi face nimic de unul singur. E foarte important să ai oameni lângă tine care să te ajute. În viitorul apropiat mi-am propus să deschid un start-up pe domeniul IT, să ofer servicii IT şi on-line, dar voi merge şi la Facultatea de informatică din Iaşi“.
Angela Croitoru