0:00

„Metoda accidentul” este una dintre preferatele hoților care se folosesc de empatia și naivitatea oamenilor pentru a se îmbogăți.

Andrei Marian Vîrlan și Ana-Maria Toma, un cuplu din Văleni, Piatra –Neamț, sunt acuzați că au folosit această metodă timp de aproape un an, începând din 2019, pentru a face rost de bani. El este acuzat că ar fi sunat potențialele victime, cu număr ascuns sau privat, dându-se drept avocat și îi anunța că cineva din familia lor a produs un accident de circulație și are nevoie de bani pentru a scăpa de dosarul penal și de o iminentă condamnare. Mulți cădeau victime șiretlicului și atunci ar fi intrat în scenă femeia, care se dădea drept “secretara domnului avocat” și mergea cu mașina proprietate personală la locul de întâlnire de unde ridica suma de bani stabilită telefonic. În unele cazuri, aceeași victimă era pusă în situația de a plăti de mai multe ori, pentru că interveneau “situații delicate sau neprevăzute”.

Cei mai expuși acestei metode de înșelăciune sunt persoanele în vârstă, mai ales cei care trăiesc singuri și au dificultăți în utilizarea telefoanelor mobile și Internetului.

În 2020, după ce s-au adunat 21 de astfel de sesizări de la diferite victime ale celor doi, poliția criminalistică a reușit să-i identifice și mai multe dosare de cercetare pentru înșelăciune au fost deschise pe numele acestora, potrivit informațiilor furnizate de subinspector Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.

Cel mai recent dintre aceste dosare se află pe rolul Judecătoriei Piatra–Neamț, de ieri, 10 august.

21 de păgubiți prin „metoda accidentul”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cea mai prolifică perioadă pentru astfel de înșelăciuni a fost cea a pandemiei, când oamenii erau forțați să stea în casă și comunicarea cu membrii familiei era mai dificilă.

Pentru a nu cădea în plasa unor astfel de șarlatani poliția recomandă unele măsuri de precauție.

  • Nu răspundeți la apelurile care vin din surse necunoscute sau nesigure.
  • Verificați orice informație primiți legat de membrii familiei sau prieteni, direct la sursă sau din mai multe surse.
  • Dacă, totuși, se întîmplă să cădeți în plasa țesută de astfel de persoane anunțați, imediat, cea mai apropiată secție de poliție. Cu cât mai repede cu atât șansele de a vă recupera paguba sau de a nu fi păgubiți sunt mai mari!

Angela Croitoru

Articolul precedentBăiat de 15 ani dispărut din Piatra –Neamț
Articolul următorO pietreancă a provocat un accident cu 3 mașini la Roman, pe podul în lucru de la Horia
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.