0:00

2014: bugetul de familie, mai sărac cu un salariu minim, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* cauze: accize modificate, carburanţi şi alimente mai scumpe

Dacă în 2014 v-aţi pus speranţe că ar putea fi un an mai bun decât cel ce stă să se încheie, specialiştii în economie vin să demonteze mitul. Cu cifre.

Potrivit unei analize făcute de jurnaliştii de la ziarul “Gândul”, fiecare familie din România va fi nevoită ca anul viitor să se descurce cu un buget mai mic cu peste 700 de lei. Cum se explică acest lucru? E simplu. Potrivit calculelor făcute de guvernanţi, ne aşteaptă, pentru al nu ştiu câtălea an consecutiv, scumpiri în lanţ.

Pentru început, se schimbă metoda de calcul a accizei. Acest lucru duce direct la o majorare a preţului carburanţilor, ceea ce atrage după sine şi scumpirea produselor alimentare. În 2014 veţi plăti pentru carburanţi cu aproape 470 de lei în plus, în vreme ce produsele alimentare vor costa cu circa 200 de lei mai mult.

Nici fumătorii nu scapă de scumpirile aduse de schimbarea modului de calcul al accizei. Un pachet de ţigări va fi cu 10 bani mai scump.

Comparativ cu 2013, potrivit aceleiaşi analize, bugetul de familie al românilor va fi mai sărac cu 712 lei. Ce-I drept, în estimări nu a fost inclusă şi creşterea preţurilor la băuturile alcoolice. Şi această majorare va fi cauzată de calculul diferit al accizei. Guvernul motivează importanţa acestei modificări prin creşterea salariului minim garantat de stat, stabilit pentru jumătatea anului viitor la 850 de lei.

Modificarea calculului accizei, înseamnă, de fapt, potrivit negocierilor purtate de Guvern cu delegaţia Fondului, indexarea ei în funcție de rata inflației, nemailuându-se în calcul cursul de schimb.

Prețul benzinei va fi și el direct afectat de această schimbare. De anul viitor, un litru de carburant va costa mai mult cu 7 cenți.

Carnea, laptele, legumele, cu până la 10 % mai scumpe

Concomitent cu creșterea prețului carburanților apar reacții și din partea patronatelor cărnii. Reprezentanții acestora susțin că pentru produsele din carne vom plăti cu 7 până la 10 % mai mult de anul viitor.

Și grâul, depozitat şi transportat, va avea alte costuri. Până la urmă, tot ce înseamnă cereale pentru furajele animalelor vor avea alte prețuri. De aici se deduce și o posibilă majorare a costurilor de creștere a puilor, vițeilor și porcilor, susțin reprezentanții sindicatelor din industria alimentară.

Nici legumele nu se vor mai putea cumpăra la același preț. Ele vor fi mai scumpe în 2014 cu aproape 3 procente.

În ceea ce priveşte prețul pâinii, majorările de preţ vor fi în medie de 1 ban pe bucată. Nici laptele nu scapă de scumpiri. El va costa mai mult cu aproape 2%, majorare pusă tot pe fondul costurilor mai mari de transport.

Coşul minim, sărăcit de noile măsuri ale Guvernului

Datele raportate de Institutul Național de Statistică arată că o familie de două persoane consumă, în medie, 106 kilograme de carne şi preparate din carne pe an. Dacă preţul cărnii se va majora cu 10%, aceeași familie va plăti cu până la 150 de lei în plus.

De asemenea, cele trei procente adăugate la prețul legumelor și fructelor ar însemna, potrivit acelorași date INS, un cost suplimentar de 9 lei.

Și pentru lapte vom plăti mai mult din 2014.

De exemplu, dacă o familie consumă în medie un litru de lapte la două zile, costul anual se ridică în prezent la 821 de lei. De anul viitor, pentru aceeași cantitate, costurile vor fi cu peste 16 lei mai mari.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentPrimele modificări la “Descentralizare”
Articolul următorȘomeri din cauza școlii