Dacă mai era nevoie de semnale de alarmă pentru starea mediului privat din județul Neamț, Oficiul Național pentru Registrul Comerțului a anunțat că 328 de firme și-au închis porțile de la începutul anului 2022.
Este vorba despre o creștere de 22,39% față de aceeași perioadă din anul 2021. Aceste date situează Neamțul în „topul” județelor cu cele mai multe firme care și-au suspendat activitatea de la începutul anului, fiind devansat doar de București, Cluj și Iași. Din această perspectivă, contra-performanța economică din Neamț este chiar mai acută, dacă luăm în considerare că numărul societăților din județ era deja mult mai scăzut față de marile județe ale țării. De exemplu, dacă ne comparăm cu liderii clasamentului, la finalul lunii februarie în Neamț activau aproape 16.000 de societăți comerciale (S.A. și S.R.L), în timp ce în Iași la aceeași dată erau aproape 40.000 de firme, în Cluj aproape 63.000 de firme iar în București aproape 250.000 de firme (sursă informații aici).
La nivel național, „pe domenii de activitate, cel mai mare număr de suspendări s-a înregistrat în primele şase luni în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 2.391 (+22,05%), alte activităţi de servicii – 821 suspendări (+5,80%) şi în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 741 suspendări (+33,03%)”, menționează comunicatul ONRC, citat de Agerpress.
Cifrele oferite de ONRDC sunt îngrijorătoare dar nu surprinzătoare: facturi tot mai mari la energie și gaze, nesiguranța, previziuni sumbre pentru viitor și foarte puțin sprijin din partea statului – toți sunt factori pun o presiune foarte mare pe firme, mai ales pe IMM-uri.
Vlad B.