0:00

17 primării au maşini de pompieri, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Primarii din judeţul Neamţ au înfiinţat  servicii voluntare de pompieri, pentru că aşa îi obliga legea, în ideea că localnicii vor ajunge mai repede la intervenţii decât pompierii militari. Experienţa din ultimii ani a demonstreat că aşa stau lucrurile, doar în 2013 patru persoane fiind salvate de pompierii civili, iar zeci de incendii localizate până la sosirea echipajelor profesioniste. Unii primari – doar 17, din păcate – au făcut eforturi şi au reuşit să cumpere autospeciale pentru serviciile voluntare, unele din maşinile de intervenţie fiind cu adevărat performante. Este deja cunoscut cazul de la Ştefan cel Mare, unde edilul şef a adus o bijuterie de maşină de intervenţie din Irlanda, iar de bucurie că au cu ce se „juca” doi fraţi gemeni, care se antrenau să devină pompieri voluntari, au început să pună foc prin stogurile din gospodăriile oamenilor. Au intrat, însă, poliţiştii pe fir, i-au demascat şi i-au dus la arestare. Iar şeful SVSU trebuie să formeze alţi voluntari, dacă se poate unii care să nu fie şi piromani în acelaşi timp.

Revenind la campaniile iniţiate de ISU Neamţ pentru susţinerea voluntariatului, e clar că primarii trebuie să găsească bani pentru a plăti şefii de servicii, care au statut de angajaţi ai primăriilor, şi şoferii de autospeciale. Tot costuri implică

achiziţionarea de tehnică, utilaje şi accesorii pentru intervenţie, acordarea unor scutiri de taxe şi impozite pentru voluntari, a unor indemnizaţii pentru timpul efectiv de lucru la intervenţii, asigurarea controalelor medicale anuale gratuite pentru membrii serviciilor voluntare, asigurarea voluntarilor pentru boli profesionale, accident ori deces produs în timpul sau din cauza îndeplinirii atribuţiilor ce le revin pe timpul intervenţiilor.

„Serviciile voluntare reprezintă un domeniu de activitate relativ nou, de felul în care înţeleg autorităţile publice să se implice, de dotarea şi coordonarea activităţilor depinzând, la nivel local, reuşita primei intervenţii în situaţii de urgenţă”, a precizat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ. „Autorităţile administraţiei publice locale trebuie să perceapă serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă ca pe o structură de specialitate proprie, destinată prevenirii şi intervenţiei în situaţii de urgenţă, şi să îşi dea concursul la operaţionalizarea acestuia printr-o implicare sporită, inclusiv prin atragerea de fonduri pentru dotarea acestuia”.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentCAMPANIE Ceahlăul și Mesagerul: Casă pentru cinci îngeri!
Articolul următorA început „vânătoarea” de gimnaziști!