Clanul Capră – gruparea de cămătari care se ocupa și cu ”administrarea” unor locuințe sociale din Piatra-Neamț, pe bază de taxe de protecție -, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, pentru infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Neamț, iar lista inculpaților cuprinde 15 nume, în frunte cu cel al liderului Vasile Capră. Un alt nume care nu poate trece neobservat este cel al Mariei Farmacista Capră. Dintre cei 15 inculpați, 6 se află în stare de arest, 6 sunt sub control judiciar, iar 3 în stare de libertate. În dosar figurează și 21 de părți vătămate și părți civile, ceea ce anunță un proces îndelungat măcar prin prisma audierii unui număr atât de mare de persoane.
Inițial, pe 20 mai 2020, 8 membri ai grupării de cămătari (liderul Vasile Capră, Dan Capră, Mihai Capră, Garofița Capră, Ana Maria Toma, Eduard Stejar, Mihai Iulian Capră și Nicoleta Florina Lazăr) au primit mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile. În motivarea deciziei Tribunalului Neamț, judecătorul de drepturi și libertăți a trecut în revistă activitatea grupului precizând că, vreme de 3 ani (2017-2020), membrii grupării au organizat o ”activitate” de recuperare a datoriilor, stabilind cine se duce la domiciliul debitorilor și ce motode folosesc pentru a recupera creanțele.
”Din probele administrate până în acest moment procesual se conturează existenţa infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor: constituirea unui grup infracţional, respectiv aderarea la acest grupai cărui membri se ocupau cu săvârşirea de acte în afara limitelor legale, respectiv acordarea de împrumuturi sub forma cametei (cu dobânzi de 100% lunar, cu capitalizarea dobânzilor în cazul depăşirii scadenţei), tâlhării (preluarea bunurilor debitorilor prin violenţe exercitate împotriva acestora sau a membrilor familiei), lipsiri de libertate în mod ilegal, şantaj prin obligarea persoanelor la plata unor ,,taxe de protecţie”, ,,taxe de şmecher” pentru a nu fi admonestaţi fizic sau sexual de membrii clanului, influenţarea declaraţiilor – prin ,,intervenţiile” pe lângă persoanele vătămate din dosare în care membrii grupului sunt cercetaţi sau judecaţi pentru a-şi retrage plângerile sau pentru a-şi schimba declaraţiile în sensul dorit de inculpaţi”.
Pe 16 iunie, DIICOT a făcut o altă acțiune, vizate fiind rudele celor arestați pe 20 mai, care amenințau părțile vătămate și martorii să-și retragă plângerile și să-și retracteze declarațiile.
”Este de precizat că, la comiterea infracțiunilor menţionate sunt folosiţi minori cu vârste mai mici de 14 ani, cunoscând faptul că aceştia nu răspund penal. La data de 21.05.2020, inculpatul L.M.L., prin intermediul unor rude, i-a impus unei părți vătămate, să-şi modifice declaraţia dată în faţa organelor judiciare pentru ca cei arestaţi să poată fi judecaţi în stare de libertate. În cazul în care nu va da curs cererii sale, membrii grupului infracțional se vor răzbuna pe el şi pe familia sa. De asemenea, la data de 30.05.2020, doi minori s-au deplasat la domiciliul unor martori din cauza menţionată şi le-au solicitat să-şi modifice declaraţiile astfel încât inculpaţii arestaţi să fie puşi în libertate. Cu această ocazie, minorii i-au ameninţat pe martori că, în cazul în care nu vor schimba declaraţiile, vor suporta consecinţele. La data de 15.06.2020, în jurul orelor 22:30, 7 persoane s-au deplasat în cartierul Speranţa, de pe raza municipiului Piatra Neamţ, cu intenţia de a-i aplica o corecţie unei părți vătămate, întrucât considerau că acesta este responsabilă pentru arestarea membrilor grupului infracțional. În baza acestei rezoluţii infracţionale inculpaţii au aşteptat partea vătămată şi, profitând de faptul că zona nu era iluminată, i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii”, se arată în comunicatul DIICOT de la acea vreme.
C.M.