0:00

15 ani de la dubla cu JUVENTUS, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Viorel Hizo: “Nivelul fotbalului de la noi e foarte slab”

Retras definitiv din lumea agitată a fotbalului, Viorel Hizo, unul din antrenorii emblematici ai echipei pietrene, Ceahlăul, urmăreşte atent ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc și spune că valoarea campionatului este una scăzută, determinată de sumele mici de transfer ale jucătorilor. Visător și perfecționist, ”Dulăul” visează încă la o strategie comună de pregătire a echipelor naționale de juniori. „Nu e numai vina cluburilor pentru tot ceea ce se întâmplă. Nu avem legislaţie vizavi de sponsorizări, nu avem o viziune unde vrem să ajungem cu fotbalul. Uite, la naționala de tineret U17, a plecat Gâlcă, dar trebuia să preia munca lui cineva care cunoaşte lotul, să existe o continuitate. Nu există o viziune unitară. Joacă Piţurcă într-un anumit mod la prima reprezentativă, atunci la toate loturile de juniori trebuie să se lucreze la fel. Nu există un contract cadru pentru antrenori, să se specifice că la Liga I salariul minim e atât… Avem antrenori în Liga I care câştigă 1.000 de euro pe lună, unii sunt plătiţi pe convenţii civile, alţii pe contracte de publicitate. Avem atâţia cu licenţă Pro, vreo 120, păi au loc toţi în Liga I? De ce nu există obligativitatea şi în Liga a 2-a, ce are dacă şi acolo se cere licenţa Pro, strică?”, a declarat Hizo.

15 ani de la dubla cu JUVENTUS, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Hizo, antrenorul pe care Juve nu l-a uitat

Când spui Viorel Hizo, spui Ceahlăul, sau Rapid, echipa bucureșteană fiind una de suflet pentru antrenorul sibian, retras definitiv din activitate. Paradoxal, nu prea poți să spui Inter Sibiu. 504 meciuri numără Viorel Hizo ca antrenor principal în Liga I şi, într-un clasament all-time, e pe locul 4 după Halagian, Ilie Oană şi Nicolae Dumitru „Nicuşor”. Pentru Ceahlăul înseamnă dubla cu Juventus Torino, din Cupa UEFA Intertoto, din vara anului 1999, în care Ceahlăul a intrat pe teren cu fruntea sus, la Piatra Neamț, în urmă cu 15 ani, după 1-1 în fața echipei antrenate de Carlo Ancelotti și tot cu fruntea sus l-a părăsit.

Nici mie nu îmi plăcea când mă vedeam la televizor cum urlam pe margine. Dar ăsta sunt eu, ce să fac?”, spune Hizo. Se spunea despre Ceahlăul că face parte din Cooperativă. În 1998-1999 am dat de jucători foarte uniţi, o echipă care a ajuns să creadă în ea, mai ales după acea dublă din Intertoto, cu Juventus, 1-1 la Piatra Neamţ şi 0-0 în Italia. Am terminat pe locul 4 în  anul următor, cea mai bună performanţă din istoria clubului. Bătusem şi pe Steaua şi pe Dinamo. Ovidiu Marc avea o valoare mult peste echipa în care juca”, mărturisește ”Dulăul”.

Hizo spune că prin munca depusă la Piatra Neamț s-a făcut respectat în fotbalul românesc. ”Nu am fost implicat niciodată, nu s-a discutat despre Viorel Hizo vizavi de acest aspect, blat. Recunosc că a fost greu să mă feresc, am dus lupte mari cu multă lume. Unii chiar din FRF sau LPF. Nu îmi convenea să mă dau la o parte. Ceahlăul crescuse, eram la un moment dat pe locul trei. Au fost momente când un foarte mare conducător mi-a spus: Vezi că arbitrează unul X şi nu vei câştiga, mai bine ne dai meciul!. I-am zis că poate să arbitreze şi el şi încă cineva care mai era de faţă, că tot câştig. Şi aşa a fost. Astea sunt lucruri care mă înrăiesc”, își amintește Hizo.

15 ani de la dubla cu JUVENTUS, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Aproape de titlul pe care l-ar fi meritat

Hizo își amintește cu plăcere și de Vaslui, cu care ar fi putut lua titlul național. ”În perioada 2010-2013 am avut o echipă fantastică. Trei ani a fost cea mai bună formaţie din campionat şi pot să mă confrunt cu oricine, pe cifre, pe statistică, orice. Am luat echipa în 2010, după Lopez Caro, şi în cele 25 de etape cât am fost eu, cu punctele câştigate ar fi trebuit să fim pe primul loc, la două puncte în faţa Oţelului. Dar la cum s-a câştigat acel campionat ar trebui să dea explicaţii foarte mulţi oameni. În orice caz, nu s-a câştigat pe teren! A fost circ! La Vaslui am avut o echipă aproape perfectă. În 2013 am zis stop, gata, îmi ajunge, nu mai vreau să antrenez”, spune ferm Hizo. E punctul de vedere pe care și-l păstrează și în prezent. Hizo explică de ce a decis să renunțe la fotbal: A fost un moment când am ajuns acasă şi i-am văzut pe cei 4 nepoţi ai mei. Mă uitam la ei cum au crescut, fără să simt că sunt lângă ei. Cu meseria asta nici nu îmi mai vedeam familia”.

Cu toate că a decis să se retragă definitiv din fotbal, Hizo a avut un moment în care a fost atras din nou de mirajul gazonului. ”Dulăul” explică rațiunea pentru care a fost tentat să revină în fotbal: M-a rugat Gheorghe Ştefan, nu puteam să-l refuz, e prietenul meu. S-a vorbit mult despre el, că face parte din Cooperativă, dar nu mereu justificat. De când a promovat ultima oară în Liga I, Gigi Ştefan e total schimbat, nici nu acceptă să vorbească cu vreun arbitru, s-a modernizat şi a evoluat odată cu fotbalul”.

”Nivelul campionatului e foarte slab”

Hizo crede că nivelul la care a ajuns campionatul românesc de fotbal este unul foarte slab. ”Nu mai există echipele de altă dată, nici măcar Dinamo nu mai e ce a fost. Nivelul e foarte slab, s-a văzut şi în sezonul trecut, când în afară de Steaua, Astra şi Petrolul, celelalte n-au contat. Diferenţă mare, ce mai! Nici acum nu va fi altfel. Păi, dacă aduci jucători cu salarii lunare de câte 3.000 de euro, de atâţia bani vor juca. Când eram la Vaslui, l-am sunat o dată pe impresarul Lucian Marinescu. I-am zis să îmi aducă un mijlocaş de acoperire, care să dea cu capul, să aibă şi o tehnică bună, dar m-a întrebat ce salariu i se va da. I-am zis să discute cu patronul. Peste câteva săptămâni am pus mâna pe telefon şi i-am zis: Păi bine mă, Luciane, tu mă iei la mişto? Mi-ai trimis gloaba aia?. La care el îmi zice: Păi dacă salariul oferit era de 3.000 de euro pe lună, asta am adus. Dacă mi se zicea de 10.000 de euro pe lună aduceam unul care să îşi merite banii şi tot aşa. Avea dreptate! Îmi cumpăr Trabant, dar vreau să meargă precum Mercedes”, conchide Hizo.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentInterviu cu voleibalista Florentina Nedelcu
Articolul următorDespre Vacanțe, cu dragoste… Şi, iarăşi, a fost…

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.