ferma vaci

În anul 2014, în contextul noii politici privind accesul la fonduri europene, statul român va acorda un ajutor unic nerambursabil, de 15.000 de euro, pentru cei care vor să îşi dezvolte fermele şi să iasă din zona de subzistenţă şi semisubzistenţă. Această măsură ar urma să vină ca o compensare în urma excluderii din Programul Național de Dezvoltare Rurală a banilor pentru ferme de subzistență, lucru care se întâmplă în prezent prin măsura 141.
Pentru fermierii nemțeni ar putea exista și alte vești bune, dacă ne referim la declarațiile ministrului agriculturii: „Vor exista măsuri mult mai eficiente decât Măsura 141 prin care acordăm cinci ani 1.500 de euro către gospodăriile ţărăneşti, măsură prin care nu facem altceva, din punctul meu de vedere, decât să prelungim agonia. Trebuie să-i ajutăm pe acei oameni să ajungă să aibă ferme de familie. Din acest motiv, chiar din acest an, din fonduri europene, şi sper că va continua şi după 2014, am acordat un sprijin nerambursabil de 50.000 de euro pentru cei care vor să-şi dezvolte fermele de familie. Mai mult decât atât, există şi o facilitate pe care o putem acorda din 2014, un ajutor unic, 100% nerambursabil, de 15.000 de euro, pentru cei care vor să iasă din zona de fermieri mici, subzistenţă, semisubzistenţă, să se orienteze către piaţă, să producă pentru piaţă”, a spus Daniel Constantin.
Cu toate acestea, măsura 141 a fost una dintre cele mai accesate din totalul fondurilor europene. Pentru accesarea acestor fonduri au fost depuse în jur de 22.000 de proiecte. Rămâne de văzut dacă promisiunile de acum vor fi materializate și vor avea rezultate în piață. Cu atât mai mult cu cât, deocamdată, nu știm cine, cum și în ce condiții va putea accesa acești 15.000 de euro.

Articolul precedent„Anotimpuri”
Articolul următorNoul subprefect – băgat oficial în pâine