13 octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAstăzi, 13 octombrie, este Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Cutremure, inundații, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, îngheț, furtuni, viscol) sunt dezastre naturale care pot avea efecte grave asupra oamenilor, bunurilor acestora și mediului înconjurător. Statisticile arată că, în ultimii ani, calamităţile naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au crescut, atât în intensitate, cât şi în frecvenţă.

În regiunea Moldovei, cele mai mari dezastre din ultimii ani au fost  inundaţiile din 2008 şi 2010, înzăpezirile de la sfârşitul anului 2012 şi începutul anului 2013, iar anul acesta a fost secetă.

Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă desfăşoară, periodic, acţiuni de informare a populaţiei şi a actorilor locali care pot interveni în astfel de situaţii cu scopul creării unor deprinderi de prevenire şi reacţie la dezastrele naturale.

În 1989, prin Rezoluţia nr. 44/236, Adunarea Generală a O.N.U. a desemnat a doua zi de miercuri din luna octombrie, ca fiind „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”. Ulterior, conform Rezoluţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) nr. 56/195 din 21.10.2001 şi nr. 64/200 din 21.12.2009, s-a decis ca, în fiecare an, la data de 13 octombrie, să fie marcată această zi.

Angela Croitoru

Articolul precedentSuspect de proxenetism din Iași reţinut după percheziţii
Articolul următorAutoturism lovit de tren, un bărbat şi un copil de 11 ani, răniţi, în spital