0:00

Elevii din 11 școli din mediul rural vor ajunge la cursuri și în acest an școlar cu aceleași microbuze vechi. Directorii acestor unități de învățământ au trimis Inspectoratului Școlar Judeţean (ISJ) Neamț o ultimă situație, din care reiese că ar fi nevoie urgentă de 12 microbuze școlare, pe lângă cele existente. O parte din aceste școli au nevoie de încă un mijloc de transport care să aducă elevii de la distanțe mari, la școala din centrul comunei, ca urmare a comasărilor, altele ar trebui să le înlocuiască pe cele vechi de peste 10 ani și care „înghit” bani mulți cu reparațiile.

11 școli au nevoie de microbuze noi, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUltima situație la nivelul ISJ Neamț, privind necesarul de microbuze școlare, datează din 31 august 2018:

 •  Școala Gimnazială Gherăești are nevoie de un microbuz pentru transportul elevilor din Gherăeștii Noi.
 • La Școala Vaduri, comuna Alexandru cel Bun, sunt 2 microbuze, mai vechi de 10 ani și ar trebui înlocuite.
 • La Petricani se solicită un microbuz pentru școala Târpești unde învață copiii de la Țolici.
 • La Borca este un microbuz al școlii, care este foarte vechi și se cheltuie mult cu reparațiile și întreținerea acestuia, ar fi nevoie de unul nou, pe lângă microbuzul de la primărie.
 • La Trifești mai este nevoie de un microbuz.
 • La Bodești se dorește un microbuz pentru transportul copiilor din Oșlobeni la școala gimnazială din centrul comunei.
 • La Nisiporești tot un microbuz ar trebui pentru elevii din satele comunei.
 • La Cordun se dorește un microbuz pentru transportul elevilor de la cele două școli care au fost comasate anul trecut, de la Cordun către Pildești.
 • La Grumăzești este nevoie de un microbuz pentru copiii care trebuie să ajungă în special din satul Topolița către școala din centru.
 • La Horia, pentru școala „Carmen Silva” mai trebuie un microbuz care să-l înlocuiască pe celexistent, vechi și pe care se cheltuie mult cu reparațiile.
 • La Țibucani se solicită un microbuz pentru copiii de la Davideni.

11 școli au nevoie de microbuze noi, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCu două zile înainte de începerea noului an școlar, la 10 septembrie 2018, conducerea ISJ Neamț dă asigurări că, inclusiv în aceste condiții, când 10% din parcul auto de care beneficiază școlile de țară din județ trebuie urgent înnoit, microbuzele școlare existente funcționează: „Directorii de școli cu personalitate juridică trimit lunar rapoarte cu necesarul de microbuze școlare. În acest moment, există 120 de microbuze școlare pentru unitățile din mediul rural, toate în stare de funcționare. Toate aceste solicitări ajung la instituția Prefectului județului Neamț. Microbuzele școlare existente pentru școlile din mediul rural au făcut parte din programe guvernamentale, unele sunt mai vechi de zece ani și necesită fonduri consistente pentru întreținere, în alte comunități, deși există un microbuz sau două, ar mai trebui unul pentru că sunt comunități școlare îndepărtate de unitatea centrală și ar fi mai eficient să fie aduși elevii la școli, decât să se organizeze activitate de învățământ în aceste școli. Situația necesarului de microbuze școlare este cunoscută, se speră tot într-un program guvernamental prin care să fie înnoite, dar, deocamdată, nu sunt noutăți”, a declarat prof. Ioan Milea, inspectorul general adjunct. Situații disperate apar în special iarna, când microbuzele vechi dau semne clare de oboseală, iar soluțiile trebuie găsite tot la nivel local. (C.I.)

Articolul precedentȚigări abandonate în Piața Dărmănești
Articolul următorLocuri de muncă pentru bugetari: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.