gheorghe nichitaGheorghe Nichita, fostul primar al municipiului Iaşi, a fost trimis în judecată, vineri, 18 decembrie, de procurorii DNA, fiind acuzat de luare de mită, se precizează în comunicatul de presă al DNA. În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată şi Tiberiu Urdăreanu, președinte al grupului de firme UTI, acuzat de dare de mită, Iulius Gabriel Mardaresevici, acuzat tot de dare de mită şi Mihail Tănăsescu, vicepreședinte al grupului de firme UTI, acuzat de complicitate la dare de mită.

“În vara anului 2013, în contextul implementării proiectului Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iași, cu intenție, a pretins, în mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel, și în mod indirect, inculpatului Urdăreanu Tiberiu, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții. Acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între inculpații Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) și Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail și a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită). De asemenea, demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași. Concret, în perioada august 2013 – începutul anului 2015, inculpatul Nichita Gheorghe a primit următoarele foloase materiale constând în: o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectată prin depunere în contul firmei IBC); beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei; plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către Nichita Gheorghe și alți angajați ai primăriei, împreună cu oameni de afaceri, între care și inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel, în China- Beijing și Hong Kong, în valoare de 28.364 lei; beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București. Totalul sumelor și al beneficiilor primite cu titlu de mită de către inculpatul Nichita Gheorghe este de 3.693.710 lei”, se precizează în comunicatul citat.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin lui Urdăreanu și Nichita. De asemenea, a fost dispusă indisponibilizarea, prin sechestru asigurator, în forma popririi, asupra contului deținut la o unitate bancară de către Iulius Mardarasevici. Dosarul a fost trimis Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Fostul primar al Iaşului este la a doua trimitere în judecată, după cazul instrumentat tot de DNA, în care este acuzat că a folosit Poliţia Locală pentru a-şi urmări amanta. (M. CONSTANTINESCU)