În Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, unde medicii duc o luptă, de luni de zile, cu noul tip de coronavirus, uneori bătălia se pierde. În acest week-end 10 pacienți, toți și cu alte boli pe care le duc de mult timp și pe care probabil le-ar mai fi dus dacă virusul nu i-ar fi lovit direct în actul vital al respirației, au decedat. Este vorba despre 6 femei, cu vârste 61 la 92 ani, și 4 bărbați, cu vârste de la 52 la 84 ani.

Au rămas în tratament  381 de pacienți confirmați deja ca fiind infectați cu SARS-Cov- 2 și 59 de suspecți, care așteaptă rezultatul testelor. Dintre pacienții aflați în stare gravă și foarte gravă, 12 sunt internați în secțis de reanimare, 6 fiind ventilați mecanic.

În contextul creșterii numărului de infectări, autoritățile fac apel la populație să respecte măsurile de igienă și cele de distanțare, pentru a preveni răspândirea virusului. Cu atât mai mult cu cât pentru cineva infectarea se manifestă ”ca o simplă răceală”, în vreme ce pentru altcineva poate fi sfârșitul vieții. Problema este că nimeni nu poate ști în ce categorie se încadrează dacă se îmbolnăvește.

C.M.