pietricica turism

10 societăți comerciale din Neamț au fost amendate, în luna ianuarie, pentru 14 persoane depistate că munceau la negru. Inspectorii de muncă au găsit 12 persoane care lucrau fără ca firmele să le fi încheiat contractele individuale de muncă. La un alt angajator, actele de angajare existau, dar nu fuseseră transmise în Revisal anterior începerii activității de către muncitor. În altă situație, inspectorii au găsit un salariat ce muncea peste programul convenit prin contractul cu timp parțial.

“Au fost dispuse 10 măsuri şi s-au aplicat 10 sancţiuni contravenţionale în valoare de 270.000 lei, la 10 angajatori la care au fost depistate 14 cazuri de muncă nedeclarată”, a precizat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț.

Amenda de 20.000 lei se aplică pentru  primirea la muncă a unei persoane fără încheierea în scris a contractului individual de muncă, neînregistrarea în Revisal până în preziua începerii activității, pentru primirea unui salariat la muncă pe perioada cât acesta are suspendat raportul de muncă. Amenda de 10.000 lei se aplică pentru primirea la muncă a unui salariat în afara orelor de program, dar și în cazul când inspectorii constată că la sediul firmei nu există o copie a actului de angajare, pentru fiecare salariat. Potrivit ITM Neamț, angajatorul poate achita jumătate din amendă în 48 de ore. În luna ianuarie au fost controlate dacă utilizează muncă la negru 173 de firme din județ.

Mai multe nereguli au fost constatate la alte 60 de societăți comerciale, abateri ce au fost remediate pe loc. În două situații, ITM Neamț a sancționat cu avertismente angajatorii pentru “necompletarea dosarului personal al fiecărui salariat cu cel puţin actele necesare angajării şi pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la obligaţia de a elibera salariatului sau unui fost salariat, la cerere, în termenul legal de maxim 15 zile, o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, conform dispoziţiilor art. 7, alin. 6 din HG 905/2017 privind registrul general de evidență al salariaților”.

Pentru nerespectarea normelor de protecția muncii, toate cele 131 de firme controlate de ITM Neamț au fost amendate, cu 3.500 de lei în total. Cele 10 accidente de muncă produse în luna ianuarie sunt în curs de cercetare, la ITM Neamț urmând să ajungă concluziile cercetărilor pe care le fac comisiile de la firmele la care au avut loc. Este vorba despre trei accidente de circulație, patru căderi la nivelul solului, trei evenimente produse din cauza intervențiilor nepotrivite la mașinile aflate în funcțiune. (C.I.)