0:00

1 IUNIE – ZIUA INVENTATĂ DE DUMNEZEU, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pentru mulți copii, 1 IUNIE este o sărbătoare inventată de Dumnezeu. Copiii își doresc să devină, când vor crește mari, polițiști sau medici. Știu să recite, să cânte, să danseze și să spună bancuri. Mai toți preferă joaca în Parc și cei mai mulți se distrează cu jocuri de-a v-ați ascunselea sau Baba-Oarba. Ei sunt tânăra generație, viitorul țării, chiar dacă mai sunt și copii care visează la un viitor în străinătate. Din sutele de copii din clasa I, din Roman, ne-am oprit, fără a efectua sondaje, la Școala Alexandru Ioan Cuza, la clasa profesorului de învățământ primar Luminița Mera. Am găsit 25 de elevi, bucuroși că se apropie Ziua de 1 Iunie, Ziua Copiilor. I-am întrebat ce este Ziua de 1 Iunie și care este diferența dintre copii și oamenii mari.

Președintele țării este Băsescu, dar nu mai este copil

Georgiana, 7 ani – „Ziua de 1 iunie este ziua de naștere pentru copii. Anul trecut, m-am jucat. La televizor, îmi place să mă uit la știri și la desene. Le doresc copiilor: La mulți ani!”.

Denisa, 7 ani – „Ziua copilului a inventat-o Dumnezeu. Sărbătoresc toți copiii. Primarul nu mai este copil. Ești copil până când crești mare. Pe 1 iunie, o să mă joc cu sora mea și o să mă uit la televizor”.

Vlad, 7 ani și o lună – „La școală îmi place cel mai mult matematica. Pe 1 iunie este ziua copiilor. Mie îmi place să mă uit la desene. Eu nu sunt copil, sunt mai mare. De 1 iunie, îmi place să mă duc la Moldova, să mă joc cu prietena mea din a treia bancă – Amalia”.

Denisa, 8 ani – „Îmi plac toate orele de la școală. De 1 iunie vreau să merg în Parcul Mare. Oamenii mari nu mai sunt copii, ei nu se mai joacă. Problemele lor sunt să meargă la treabă. Când voi crește mare, vreau să fiu o cântăreață, îmi place mult de Andra”.

Sebastian, 7 ani – „Ziua de 1 iunie este ziua Copilului. O să ies în parc, să mă plimb cu bicicleta. Toată lumea se bucură că e Ziua Copilului. Tata mi-a cumpărat bicicleta. Președintele țării este Băsescu, dar nu mai este copil. E prea mare. Când cresc mare, vreau să mă fac doctor, pentru că știu mai mulți doctori buni”.

Daria, 7 ani – „De 1 Iunie, sărbătorim ziua copilului. Înseamnă că este o zi mare. Nu a inventat-o Moș Crăciun, ci Dumnezeu. Eu o să fiu copil cam până la… nu ştiu. Apoi, o să fiu un om mare. Când voi crește mare, vreau să fiu doamna educatoare”.

Marius, 7 ani – „Îmi place să învăț matematica. Ziua de 1 iunie este (n.r. – repetă zilele săptămânii) – sâmbătă. De 1 iunie, o să mă joc cu prietenii, pentru că am mulți. Prietenia înseamnă când un om te ajută la ceva. Când cresc mare, vreau să mă fac inginer”.

Mașinele, tractorele, fel de fel de jucărele

Alexandru, 7 ani – „Îmi place matematica, este mai ușoară ca româna. De 1 iunie, o să mă joc. Copil ești până la 20 ani, apoi ești un om mare. Oamenii mari merg la serviciu, nu se plimbă cu bicicleta. Matematica nu știu dacă le mai place. Vreau să mă fac polițist. Știu și un banc, cu Bulă și Ștrulă. Aveau nevoie de cuvinte la școală și s-au dus la un om, care le-a zis să tacă, altfel le dă cu oala în cap. Apoi s-au dus la fratele mai mare, care le-a zis – Ștefan cel Mare. Apoi, la fratele mic, care le-a zis: mașinele, tractorele, fel de fel de jucărele. La școală, doamna i-a întrebat dacă știu vreun cuvânt, iar Bulă a zis: taci că-ți dau cu oala în cap, doamna a întrebat: cine te crezi – Ștefan cel Mare, iar apoi doamna a întrebat – ce ai în cap, iar Bulă a răspuns: mașinele, tractorele, fel de fel de jucărele”.

Elena, 6 ani – „Îmi place să învăț. Sunt câțiva colegi mai răi, câțiva sunt mai buni. E un coleg care se urcă pe masă și urlă. L-am pârât doamnei. O să fie și el chemat de Ziua Copilului, pentru că nu e doar pentru cei cuminți, e pentru toți copiii. Eu o să merg în parc, cu trotineta, cu toată familia. Vreau  să mă fac polițistă, că mama lui Rareș este o polițistă care stă la un birou”.

Denisa, 7 ani – „De 1 iunie, merg cu mama la cumpărături, o să-mi cumpăr haine sau jucării. Îmi place vedetele, cam toate. Nu știu foarte multe. Când o să fiu mare, vreau să mă fac polițistă, pentru că nașul meu este polițist. Ziua de 1 iunie a inventat-o Dumnezeu, pentru că îi plac foarte mult copiii. Eu o să fiu copil până la 14 ani, apoi devin adolescentă”.

Ricardo, 8 ani – „Eu sunt mai cuminte, nu știu de ce. Nu am fost pedepsit niciodată. Ziua de 1 iunie este a copilului, este făcută de Dumnezeu, pentru toți copiii din lume. Eu o să fiu copil până la 14 ani, apoi o să fiu un om mare. Nu știu ce o să fac. Vreau să plec în străinătate, în Italia. Acolo m-am născut eu”.

De 1 iunie, dacă avem teme, facem întâi temele, apoi ne jucăm

Carina, 7 ani – „Îmi place la școală, chiar dacă, uneori, e greu să te trezești. Nu știu ce voi face, dar vreau să merg în parc. Pe acolo îmi place mie să merg. Mă uit la filme, la emisiuni și desene. Mă uit la Pariu cu viața, este un serial. Este despre o fată, dar nu știu exact povestea filmului. Când cresc, nu știu ce vreau. Vreau să cresc mare”.

Matei, am 8 ani – „Am mai supărat câțiva colegi, din greșeală, că am mai țipat la ei și îmi recunosc greșeala. O să fiu cuminte de acum. Pe 1 iunie este, cred, Ziua Copilului, a tuturor copiilor. Copiii sunt mai mici decât oamenii. Cei mari lucrează, iar copiii sunt la grădiniță și sunt școlari. Când voi crește, vreau să fiu doctor, pentru oameni mari și copii. Le doresc copiilor să fie buni prieteni cu toții”.

Amalia, 8 ani – „Vin în fiecare zi la școală. Mie îmi place totul. Pe 1 iunie, o să mă joc cu prietenii. Ne jucăm Baba-Oarba, adică trebuie să legi pe cineva la ochi și el trebuie să te urmărească. Când cresc, vreau să mă fac polițistă. Ziua copilului a fost făcută de Dumnezeu. Crăciunul l-a inventat tot Dumnezeu”.

Maria Elena, 8 ani – „Ziua de 1 iunie este sărbătoare pentru copii. Copil înseamnă că au o mamă, un tată și bunici. Și părinții mei sunt copii. Aș vrea să mă fac cântăreață, pentru că îmi place să cânt melodiile pe care le aud. Din străinătate o știu pe Shakira și Michael Jackson. Știu pe cineva din România, dar nu e cântăreț, este muzician. Cântă la ocazii – Aldo (n.r. – tatăl Mariei). Pe primar îl cheamă Leoreanu. Este copil”.

Cătălina – „Îmi place la școală, chiar dacă uneori avem prea multe teme. Eu mă joc de-a v-ați ascunselea, în fața blocului. Cineva numără până la 10, ceilalți se ascund, iar când au fost zăriți, trebuie să fugă până la locul de numărat și să spună tic-tac și numele copilului. Dacă nu au timp, vine copilul respectiv și spune tic-tac pentru mine. De 1 iunie, dacă avem teme, facem întâi temele, apoi ne jucăm. O să fiu copil până la 18 ani, apoi devin om mare. Trebuie să lucrez, să mă scol dimineața și mai devreme ca acum și să vin seara. Vreau să devin profesor de pictură”.

Semăn cu Harry Potter, dar nu mă ocup cu vrăji

Andrei, 8 ani – „Semăn cu Harry Potter, dar nu mă ocup cu vrăji. Mă uit la filme și la desene. După școală, mă duc acasă, mă joc cu prietenii mei. Stingerea se dă cam târziu, la 12 noaptea. Anul trecut am sărbătorit Ziua Copilului, m-am dus la munte. Când o să cresc, vreau să lucrez, să vorbesc cu oamenii”.

Cosmin, 7 ani – „Scriu în fiecare zi câte două pagini și citesc cărți de română. În fiecare zi ies afară și mă joc cu prietenii. De 1 iunie, se primesc dulciuri. Când cresc, vreau să fiu militar. E mai bine în România, în orașul meu”.

Sofia, 7 ani – „Eu nu sunt nici cuminte, nici obraznică. De 1 iunie, vreau să merg în parc, să mă plimb cu barca. Îmi ajut părinții să facă ordine, fac curat la mine, la fratele meu, la mama mea. Când cresc, vreau să mă fac doctoriță care să facă dinții. Merg și eu la stomatolog, îmi curăță măselele, dinții. Nu mi-e frică, primesc bulinuțe dacă sunt curajoasă”.

Ioana și Antonia (n.r. – gemene) – „Semănăm pentru că suntem gemene, mama ne-a zis. Adică arătăm la fel. Nu vorbim la fel. Martina vorbește mai mult. Câteodată stăm una lângă alta, ne înțelegem bine. De ziua copilului, trebuie să sărbătorim. Când creștem mari, eu – Antonia voi fi doctoriță, pentru că am mai fost la doctor. Ioana – polițistă vrau, ca să arestez oamenii răi”.

Alexandra, 8 ani – „Vreau să devin actriță, pentru că doamna mi-a zis că înregistrez foarte bine. Povești citesc foarte multe. Ziua de 1 iunie are rolul de a sărbători toți copiii din lume. Moș Crăciun iubește pe toți copiii la fel”.

Ernest, 7 ani – „De ziua copilului, o să merg în Italia. Am mai fost. Știu și cuvinte în italiană. Am stat în Italia patru săptămâni. Mai bine este acolo. Mă uit la filme, îmi place Românii au talent, mai mult de Vlad Grigorescu, care făcea magie. Am încercat și eu, dar nu a mers”.

Adrian, 7 ani – „Îmi place matematica, pentru că e un pic ușoară. Ziua de 1 iunie reprezintă ziua mea. Primesc tort, suflu în lumânări. Eu mă distrez cu fratele meu mai mic, care e ascultător. Vreau să mă fac profesor”.

Rareș, 8 ani – „Stau în ultima bancă pentru că sunt mai mare. Ca să crești trebuie să mănânci, să dormi. De 1 iunie, vreau să merg în excursie la Bacău. Când cresc, vreau să mă fac polițist, pentru că vorbesc cu oamenii, le spun oamenilor să nu mai facă rău. Ziua copilului a inventat-o Dumnezeu. Nu era în calendar, a inventat-o să fie trecută. Ziua tatălui cred că există, în septembrie. Ziua bunicilor nu există. Le doresc tuturor copiilor o sărbătoare fericită, multă fericire și multe cadouri”.

La Grădinița cu program prelungit nr. 5, ce aparține Colegiului Tehnic „Petru Poni”, elevii și alți colegi din alte unități de învățământ, au organizat o expoziție de bunuri făcute de cei mici și profesori pe care le-au scos, mai apoi, la vânzare. Ideea este una mai veche, din preajma sărbătorilor pascale, iar banii strânși vor fi donați copiilor de la Școala din Iucșa. „Activitatea anteprenorială face parte din proiectul – Să dăruim bucurie semenilor noștri, și are titlul Copil ca tine sunt și eu. Proiectul a plecat din preajma Paștelui, când tema pe care am dezbătut-o a fost – Să ne iubim aproapele. Cu pași mărunți, am descoperit cu cei mici ce înseamnă să iubești, ce înseamnă să fii aproape de cei aflați în nevoie. Avem lucrări de la copii și educatoare, iar banii vor fi donați la școala din Iucșa. Mă bucur că în acest proiect ni s-au alăturat mai mulți parteneri, a declarat profesor învățământ preșcolar Daniela Smeu.

Claudia MATEI

Articolul precedentCircul Județean Neamț prezintă: Dan Manoliu – Al șaselea vice
Articolul următorVasile Cojocaru, noul șef al ECO Târgu Neamț