0:00

Nu scăpăm de blestemul cu autorităţile pietrene şi nemţene care ne iau de proşti cât îi lumea şi pământul. Celebrii profesionişti în securitate minieră şi protecţie antiexplozivă de la Petroşani au descins la Piatra Neamţ abia luni, urmând a se apuca de treabă marţi. Respectul unanim câştigat după reconstituirea teribilului incendiu de la Spitalul „Panait Sârbu” (Maternitatea Giuleşti), din august 2010, îi plasează mai presus de orice bănuială de blat. Expertiza tehnică a fost solicitată de Inspectoratul de Poliţie al judeţului Neamţ când o fi fost solicitată. Reţinem că meseriaşii s-au apucat de treabă la peste o săptămână după incendiu. Ce probe mai pot descoperi şi în ce măsură sunt viabile ei pot spune. Simularea pe calculator anunţată se bazează obligatoriu pe o modelare ştiinţifică. Stăpânirea Teoriei modelării şi a unor minime elemente de Teoria similitudinii se subînţelege. Pe lângă parametrii tehnici ai construcţiei, natura dotărilor şi mărfurilor, calibrarea şi funcţionalitatea instalaţiilor de orice fel, plus timingul desfăşurării incendiului şi intervenţiei pompierilor, susţinut de diverse mărturii, n-au cum o scoate la capăt fără probele materiale de la „locul faptei”. Conservarea corectă a ce-a rămas din probe este, în esenţă, un test de responsabilitate la adresa autorităţilor, dar şi a celor ce-au avut dreptul sau permisiunea să calce prin hala centrală.

Până acum, autorităţile reunite nu au convins. Nu doar în oraşe normale din România, dar şi în ţări luate tradiţional peste picior, precum Albania şi Kosovo, le pierea zâmbetul superior-preocupat de pe feţe. Lipsa minimelor comunicări operative şi serioase, ascunsă de pretextul aşteptării expertizelor cu antet şi pecete, îi descalifică la grămadă. N-au avut măcar bunul simţ să mulţumească public unui inginer structurist de elită care şi-a făcut impecabil treaba de proiectant la extinderea halei. Nu vor să admită în ruptul capului că la incendii sensibile nu se intervine numai cu apă, dacă şi pe-aia au adus-o din hangar sau ai acces la hidranţii de poveste din Piatra Neamţ. Ţambalul acoperit de batistă susţine un recital nemaipomenit.

Speranţa aflării adevărului, legată de corpul expediţionar de la Petroşani, cuprinde unul dintre cele mai ocolite subiecte, unul cu responsabili indicaţi degeaba până acum. Unde a fost Centrala de detecţie şi semnalizare a incendiilor din hala cea mare? A funcţionat sau nu? Inclusiv în discuţii private oficialii fug de acest detaliu. În condiţii normale nu trebuie să sune cineva la 112, după ce descoperă un incendiu într-un asemenea amplasament. Centrala are detectoare de fum şi transmite automat semnalul de urgenţă într-un dispecerat, fără a mai vorbi despre activarea sprinklerelor cu fuzibil termic care nu au voie să lipsească. Ce s-a întâmplat de fapt? De ce nu se potrivesc telefoanele cu mărturiile şi imaginile filmate?

Cică piaţa emană mirosuri fetide de la degradarea produselor arse sau rămase ca mărturie. Să fim serioşi, duhorile vin din altă parte.

Viorel COSMA

Articolul precedentPrizonieri la Apa Serv
Articolul următorVerdețurile neignifugate afară din piețe!

2 COMENTARII

  1. La declansarea incendiului se suna imediat la 112 ,nu se umbla lela si beat cu unguru alaturi ,se anunta pe loc pompierii ,apoi daca ai fantezii cu asa zisele stingatoare ,care apropo nu sting un incendiu in care ard zeci de metri patrati !asa ceva invata si la grupa mica de la gradinita copii ! se suna la profesionisti ,nu se pierd aiurea minute bune ,adica acele minute care permit focului sa i-a proportii in care nici pompierii nu mai au sanse . acesta este adevaratul motiv pentru care nu mai avem piata ,urbanul ,prin omul lui de paza au distrus-o ,! sunt singurii vinovati !orice pompier stie asta ,dar nu credem ca va vorbi !

Comentariile sunt închise.