0:00

Dacă nu știați, stimați nemțeni aflați în raza de activitatea a celebrei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Neamț, cea care este mama și tata și mai celebrei Apa Serv Neamț, sunteți prizonierii acestei societăți care a ajuns stăpână pe aproape toată apa județului. Vrei să ai apă potabilă, trebuie să te racordezi la sistemul Apa Serv. În orașe nici nu ai altă alternativă, așa că, vrei, nu vrei, bei Grigore apa ca pe aghiasmă, mai ales atunci când îți vine factura. În care plătești, pe lângă apa pe care o măsoară contorul, pierderile declarate, pe cele nedeclarate, furturile cu sau fără voia societății, excursiile și primele directorilor (câștigate cu sudoarea frunții, mai ales când este vorba de contabilizat pierderi), indemnizațiile mărite nerușinat, dar legal, pentru consilierii județeni din AGA sau pentru membrii consiliului de administrație, sponzorizări, bilete la meciuri pentru sindicat, excursiile șefilor de la sindicat, etc.

Dacă cumva vrei nu să părăsești sistemul, ci doar să obții un contract individual, ca să plătești exact ce consumi, începe nebunia. Niște cetățeni onorabili din Piatra Neamț, de la blocul F9, scara B, str. Titu Maiorescu, au cerut politicos  celor de la Apa Serv, luându- și obligația de achita toate lucrările, să fie racordați pe verticală și să aibă contracte de alimentare cu apă pe fiecare apartament. Motivația o știe fiecare nemțean: sunt mulți care nu plătesc și suferă cei bun-platnici. S-a făcut și un tabel și s-a așteptat cu banii pregătiți răspunsul operativ al celor de la Apa Serv. Și răspunsul a venit: nu se poate, că nu este cadru legal, dar că se lucrează, nu se spune unde, nu se spune de către cine, la o ”metodologie de facturare individuală a consumurilor de apă înregistrate pe contorul de branșament al condominilor”. Adică, tot un fel de Mărie, cu altă pălărie.

În realitate, Apa Serv nu vrea contorizare individuală, pentru că atunci oamenii nu ar mai vrea să plătească decât cât consumă. Iar în acest caz în preț ar trebui ”contorizate” toate pierderile. Este mult mai comod să oprești apa la un bloc, la o scară, indiferent că acolo sunt și oameni care plătesc la zi, decât să fii nevoit să urmărești încasările, să-i debranșezi doar pe cei care nu plătesc.

Singura soluție, la care probabil se va ajunge foarte curând, cu sau fără cadru legal, va fi o revoltă generală împotriva celor care îi mângâie pe cei de la Apa Serv. Primăriile, în cazul nostru Primăria Piatra Neamț, ar trebui să fie alături de cetățeni, nu alături de sponsorii de la Zilele Orașului, sponsorizare luată tot de la cetățeni. Evident, nici Primăria nu are interes să asculte cetățenii decât în prejma campaniilor electorale, în rest important este ca fraierii să plătescă taxele și impozitele locale și facturile la societățile cu onor falimentate de Primărie.

La Roman a existat mai multă inițiativă cetățenească, care s-a materializat într- un proiect de hotărâre al Consiliului Local, prin care se aprobă o

metodologie privind contorizarea și facturarea individuală a consumului de apă. Discuțiile au fost aprinse, iar consilierul PNL Vasile Mocanu a propus amendamentul ca cetățenii să aibă pe factură doar cât arată consumul de la apometrul de la ușă, nu și diferențele de consum între suma apometrelor interioare și cel de la scara de bloc. Proiectul a trecut, dar Apa Serv deține controlul în Aqua Neamț și va ține cu dinții de monopolul său.

Ca să înțelegem exact cât de strânse sunt legăturile administrație locală- Apa Serv, este suficient să prezentăm poziția primarului de Roman, care, cu subtilitate de profesor de matematică, încerca să taie avântul romașcanilor doritori de contracte individuale, cu un calcul care spunea că cei ce doresc să se desprindă de comunitate, vor plăti mai mult: ”Am discutat cu cineva și am aflat că prețul plătit de noi pentru consumul electric este de 2-3 ori mai mare decât costul consumului produs. Când totul va fi contorizat, se va face un calcul, se va plăti ceea ce scrie pe contor, dar pierderile se vor regăsi în preț. Altfel, operatorul ar intra în faliment. Vei plăti cât consumi, dar la un preț mai mare”, a subliniat primarul Leoreanu. Evident, că pe această logică, putem merge mai departe, în sensul că plătim mai mult decât muncesc funcționarii publici, aleși locali, care ar trebui să fie primii care să se lupte pentru servicii ieftine, corect calculate în comunitățile în care locuiesc.

La Primăria Piatra Neamț am încercat să aflăm care ar fi poziția acestei instituții care-I reprezintă pe cetățenii pietreni. Ei bine, poziție este fermă: dacă nu sunt blocuri adminsitrate de Primărie sau de societățile Primăriei, cetățenii trebuie să se descurce singuri cu Apa Serv. Adică cu cei care nu vor schimbarea. Ce uită sau  se face că uită Primăria este că ea face parte din acționariatul de la Apa Serv, așa că cetățenii Ii se pot adresa nu numai cu speranță ci chiar cerându-le socoteală. Un prilej îl reprezintă chiar dezbaterea publică provocată, astăzi, de la ora 16, în sala mare a CJ, de către Asociația “Nicu Albu”. (V. BĂLĂNESCU)

Prizonieri la Apa Serv, ZCH NEWS - sursa ta de informații Prizonieri la Apa Serv, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentBibliotecile publice, cenuşăresele satelor nemţene
Articolul următorPiaţa Centrală – adevăratele duhori vin din altă parte