0:00

Noul şef la Cultura din Neamţ: scriitorul Victor Munteanu, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Am preluat o instituţie aflată la cota de avarie”
* nemţean de origine, vine de la Bacău, unde a fost consilier cultural

Începând cu data de 1 mai 2014, postul de consilier şef la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Neamţ – vacantat de câteva luni, după ce profesorul Dorin Teodorescu s-a reîntors la Slatina – va fi ocupat de scriitorul băcăuan Victor Munteanu. El vine de la Direcţia de cultură Bacău, unde a ocupat un post de consilier cultural. Cunoscut în mediile literare nemţene de prin anii ’80, când a luat un premiu la festivalul “Mihail Sadoveanu”, Victor Munteanu, născut la 29 ianuarie 1954 la Bălușești – Roman este poet și jurnalist.

Fondator al Fundației Culturale “Georgeta și Mircea Cancicov” din Bacău, Victor Munteanu s-a ocupat cu organizarea de activități culturale pe plan local, național și internațional, Cenaclul şi concursul literar “Avangarda XXII” se pot număra printre activitățile importante pe care le organizează anual, dar şi Festivalul – Concurs de Creație Literară și Jurnalism „Extemporal la viitor”.

A debutat cu poezie, în 1981, în revista „Flacăra” , publicând apoi în toate revistele literare importante din ţară („Ateneu”, „Luceafărul”, SLAST, „Columna” (Chișinău), „România literară”, „Argeș”, „Nord literar”, „Apostrof”, „Cafeneaua literară”, „Euphorion”, „Caiete Silvane”, „Revista Nouă”, „Scrisul Românesc”, „Dacia literară”, „Convorbiri literare”, „Poezia”, „Ramuri”,„Bucovina literară” ş.a). Este colaborator la TVR1 Bacău, TVR, TV Iași, „Alfa” TV, Euro TV, Radio Iași, Radio Cultural București. A debutat editorial în volumul „Prier” cu poeme, obţinând premiul de debut în volum al Editurii „Cartea Românească“, 1987 (volum colectiv de versuri, postfață, Mircea Ciobanu), publicând apoi volumele: „Vești la marginea acoperișului” – poeme, premiul Editurii „Saeculum”, la Concursul Național de Poezie „Lucian Blaga”, București, 1993; „Locuință pentru un strigăt” – poeme –  Bacău, 2004; „Dezvăluiri” (trei volume,  interviuri),1998, 2001, 2003; „Personalități contemporane la ora destăinuirilor”, 2007; „Rănirea vederii – poeme, 2010 (Premiul Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bacău).  A realizat antologiile de poezie ale Festivalului-Concurs Național de Poezie „Avangarda XXII”: Starea de necesitate, Evadarea din sine, Exerciții de sinceritate, apărute la Editura Fundației Culturale “Cancicov”.

A editat peste 30 de cărți (poezie, proză, critică literară, știință, filosofie, jurnalistică) și peste 30 de reviste școlare. A obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor din R.S.R. (președinte juriu Laurențiu Fulga) la prima ediție a Concursului de Creație literară „Porni Luceafărul”, Botoșani, Premiul Asociației Scriitorilor din Iași la Concursul de Poezie „Zilele Eminescu”, Botoșani, Premiul revistei „Contemporanul” la Festivalul de Poezie „Panait Cerna”, Tulcea, Premiul revistei „Cronica” pentru poezie la Festivalul „Mihail Sadoveanu”, Piatra  Neamț, Locul I și titlul de laureat la Festivalul de Creație și Interpretare Teatrală, Slănic-Moldova, Premiul Editurii „Junimea” pentru poezie la Festivalul „Vasile Alecsandri”, Iași, Premiul revistei „Cronica” pentru proză la Festivalul „Mihail Sadoveanu”, P. Neamț, Premiul C.J.S. Teleorman la Festivalul de Poezie „Zaharia Stancu”, Alexandria, Locul I pe țară (în cadrul competițiilor între licee) cu piesa de teatru „Viața începe aici”, pentru scenariu și regie proprie, Locul I pe țară (în cadrul competițiilor între licee) cu piesa de teatru „Incursiuni prin memorie”, pentru scenariu și regie proprie. A editat „Viața băcăuană” – săptămânal județean de atitudine, cultură și informație (cel mai longeviv periodic băcăuan postdecembrist, în prezent ajungând la 440 ediții).

A înfiinţat Cenaclul literar-artistic „Avangarda XXI” al scriitorilor profesioniști băcăuani, al cărui coordonator este și în prezent. În perioada 1994 – 2011 inițiază și coordonează zece ediții ale Festivalului-Concurs Internațional de Poezie „Avangarda XXII”, zece ediții ale Festivalului-Concurs de Creație Literară și Jurnalism pentru Elevi și Studenți „Extemporal la viitor”. Este membru și președinte de juriu la festivaluri de poezie din ţară, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bacău.

“Vrem să controlăm, dar n-avem personal”

“Am preluat conducerea unei instituţii aflate aproape la cota de avarie. În ceea ce priveşte monumentele istorice din judeţul Neamţ, judeţ care are un număr de monumente aproape dublu decât Bacăul, acest sector nu este acoperit prin serviciile de control, conform Legii 422 din 2001, ca atare, la ora de faţă, la preluarea atribuţiilor mele,  nu există nici un proces verbal de constatare a stării de conservare a monumentelor, nici un avertisment, nici un proces verbal de amendă, nici un caz penal, absolut nimic. Va trebui să începem să facem un control la cele peste 500 de monumente istorice, să constatăm starea lor de conservare. Or, deocamdată, nu avem personal pentru realizarea acestui dezirat major. Vom face apeluri la minister pentru a reuşi să suplinim lipsa de personal. Am vorbit şi cu domnul prefect al judeţului Neamţ, domnul Ioan Vlad Angheluţă,  în acest sens şi ne-a promis că ne sprijină. Deocamdată, am păşit în această instituţie şi am început cu curăţenia generală, după care ne vom apuca de muncă pentru a o aduce la linia de plutire” – ne-a declarat noul consilier şef al Direcţiei de cultură, aflat ieri printre muncitorii care văruiau în sediul instituţiei.

Ordinul ministrului prin care este numit în funcţie prevede, deocamdată, o perioadă de 6 luni, începând cu data de 30 aprilie. Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Neamţ este printre puţinele din ţară rămase fără personal, după ce scriitorul Adrian Alui Gheorghe şi-a dat demisia din funcţia de consilier şef.

Nicolae SAVA

Articolul precedentMihai Răzvan Ungureanu, în campanie la Neamţ
Articolul următorŞeful Salvamont acuzat de furt de vitamine

1 COMENTARIU

  1. clar… iarasi apa de ploaie. Dar ethnic, la directia de cultura, pe patrimoniu, monumente, cu ce s-a remarcat? A pus Bacaul pe roze si acum vine sa ne ajute pe noi la Neamt?

Comentariile sunt închise.